10/02/2022 14:30
Առողջ ապրելակերպի զարգացում, կյանքի որակի բարձրացում. Ծխելու արգելքը ամենաարդյունավետ միջոցառումներից մեկն է
Մարտի 15-ից ուժի մեջ կմտնի բաց և փակ ռեստորաններում, բարերում, սննդի այլ կետերում, հյուրանոցներում, առևտրի կենտրոններում, աշխատանքային այլ փակ տարածքներում բոլոր տեսակի ծխախոտային արտադրատեսակների օգտագործման արգելքը։
Այս որոշումը, առողջապահության նախարարի խոսքով, միտված է առողջ ապրելակերպի զարգացմանը։
«Միայն հիվանդությունների բուժումով, ցավոք, հանրային առողջապահական լուրջ արդյունքներ չենք կարող գրանցել», - ասել էր առողջապահության նախարար Անահիտ Ավանեսյանը։
Aysor.am-ի թղթակցի հետ զրույցում հանրային առողջության մասնագետ Դավիթ Մելիք-Նուբարյանն ասաց, թե ծխելու դեմ պայքարը մեր հասարակության համար կարևոր նշանակություն ունի, որովհետև մենք աշխարհի ամենածխող ժողովուրդներից մեկն ենք՝ իր բոլոր հետևանքներով, որն արտացոլվում է քաղցկեղով հիվանդացության ու մահացության թվերի մեջ։
Նրա խոսքով՝ միջազգային փորձից ապացուցված է, որ հանրային սննդի օբյեկտներում ծխելու արգելքն ամենաարդյունավետ միջոցառումներից մեկն է, և ապացուցված է նաև, որ այդ արգելքը սննդի օբյեկտների, տնտեսվարողների վրա որևէ բացասական ազդեցություն չի թողնում։
«Հակառակը, այն մարդիկ, ովքեր խուսափում էին այցելել այնպիսի վայրեր, որտեղ մարդիկ ծխում են, իրենք ավելի շատ են սկսելու գնալ։ Դա հարցի մյուս կողմն է։ Բայց արդեն արդյունավետության տեսանկյունից դժվարանում եմ ասել, այստեղ պետք է կառավարությունն իր կարողություններն ուսումնասիրի, հասկանա՝ արդյոք ունակ է այդ վերահսկողությունն իրականացնել։
Շատ օրենքներ տասնամյակներով գրել ենք, բայց դրանց մի մասն էլ այդպես թղթի վրա է մնացել», - ասաց մասնագետը՝ վստահեցնելով, թե ընտրված ուղղությունը ճիշտ է և միտված է հասարակության առողջության բարելավմանը։
Ինչ վերաբերում է հասարակության արձագանքին, հանրային առողջության մասնագետն ասաց, թե խնդիրն այն է, որ տղամարդկանց շուրջ 80 տոկոսը ծխում է և նրանց մեծ մասը կողմ չի լինելու նորամուծությանը.
«Բայց հանրային շահը պետք է ավելի բարձր դասենք։ Հավատացեք, ծխողներից շատերը երբ սկսեն ժամանակ անցկացնել անծուխ միջավայրում, իրենք էլ կգնահատեն, թե որքան անհամեմատ ավելի հաճելի է նման միջավայրում լինել, գուցե իրենք էլ սկսեն ավելի քիչ ծխել»։
Սոցիալական ցանցերում կարծիք էր հնչում նաև, թե այդքան էլ ճիշտ որոշում չէ բացօթյա սրճարաններում ծխելու արգելքը, քանի որ, ըստ մեկնաբանությունների, դա կարող է վնասել սրճարանային բիզնեսին, մի կողմից էլ, դա կարծես «քաղաքային մշակույթի» մաս է նաև։ Արձագանքելով այս դիտարկմանը, Դավիթ Մելիք-Նուբարյանն ասաց, թե մենք շատ ենք սիրում ընդվզել, բողոքել, բայց այս վերջին շրջանում այդ ամենը միայն սոցիալական տիրույթում է լինում։
«Իհարկե՛, պետք է հարգել մարդկանց կարծիքը, բայց ընդհանուր առմամբ, ես չեմ կիսում այդ կարծիքը, որովհետև ծխելով, խմելով, մենք ում ենք օրինակ ցույց տալիս։ Հարգանքով վերաբերվելով այդ մարդկանց կարծիքին, չեմ կարծում, թե դա ճիշտ մոտեցում է. հակառակը, եկեք առողջ ապրելակերպի քաղաքային մշակույթ ձևավորենք։ Եկեք նայենք Կոպենհագենի օրինակը, մարդիկ զբոսնում են, վազում են, հեծանիվ են քշում, մշակույթը դա է։ Գուցե հակառակն անենք, օրինակ՝ քաղաքապետարանից քաղաքային մշակույթ պահանջենք, որ այգիներ, զբոսանքի վայրեր ստեղծեն, որ կարողանանք զբոսնել»։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։
Բաժնի բոլոր նյութերին կարող եք ծանոթանալ ԱՅՍՏԵՂ։