04/03/2022 16:00
Օգտակար տեղեկություններ՝ օրգանիզմի վրա քաղցրավենիքի ու շաքարի ազդեցության մասին․ ինչպե՞ս տարբերակել օգուտն ու վնասը
Քաղցրավենիքի, շաքարի չարաշահումը մարդու առողջության վրա բացասաբար ազդող գործոններից մեկն է։ Առանց քաղցրավենիքի կյանքը «տխուր» է, տոնական սեղանն ու ընդհանրապես՝ ամենօրյա սննդակարգն առանց քաղցրավենիքի պատկերացնելն անհնար է։ Սակայն հարկավոր է տարբերակել թույլատրելի չափաքանակն ու չարաշահումը՝ հավելյալ խնդիրներից խուսափելու համար։
Ինչու՞ է անհրաժեշտ քաղցրավենիք օգտագործել
Քացրավենիքն ածխաջրեր է պարունակում, որոնք կենսական նշանակություն ունեն օրգանիզմի համակարգերի կենսագործունեության համար։ Ածխաջրերը նաև օգնում են, որ օրգանիզմում սերոտոնին՝ «երջանկության հորմոն» արտադրվի։
Գլյուկոզայի շնորհիվ մարդու կենսունակությունը, մտավոր գործունեությունն ակտիվանում են։
Կանանց հորմոնալ ֆոնը կարգավորվում է՝ թույլատրելի նորմը չգերազանցելու դեպքում։
Կարճ ժամանակում մարդը հավելյալ էներգիա է ստանում։
Տրամադրությունը բարձրանում է, դեպրեսիվ, անկումային մտքերը՝ վերանում։
Ինչո՞վ է վտանգավոր քաղցրավենիքի չարաշահումը
Քաղցրավենիքը չարաշահելիս մարդու օրգանիզմում ջրի արտազատումը դանդաղում է։ Դրան նպաստում է շաքարը, որը պարունակվում է ոչ ալկոհոլային և ալկոհոլային ըմպելիքներում ու խմիչքներում, կետչուպներում, սոուսներում և սննդամթերքի այլ տեսակներում, ուստի դրանց չարաշահումը նույնպես վնասակար է։
Շաքարի չարաշահումը բացասաբար է ազդում ուղեղի աշխատանքի վրա, դանդաղեցնում է արյան շրջանառությունը, ինչի հետևանքով թթվածնային քաղց կարող է առաջանալ, դա էլ իր հերթին ազդում է մտավոր կարողությունների, հիշողության վրա, ուշադրությունը հնարավոր չի լինում կենտրոնացնել։
Կարող են աղեստամոքսային համակարգի հետ կապված խնդիրներ առաջանալ, քանի որ շաքարի, քաղցրեղենի չարաշահումը խախտում է աղիների միկրոֆլորան, մարսողությունը ևս նորմալ չի իրականացվում։
Քաղցրեղենի չարաշահումը կարող է նաև ալերգիայի պատճառ դառնալ, քանի որ քաղցրավենիքի տարբեր տեսակներ պարունակում են կոնսերվանտներ, ներկանյութեր, խտացուցիչներ, այլ վտանգավոր նյութեր։
Մաշկի հետ կապված խնդիրներ կարող են առաջանալ․ ցան, ակնե, այտուցներ՝ աչքերի տակ, կնճիռներ։
Շաքարի ու քաղցրավենիքի չարաշահումը կարող է բերանի խոռոչի հիվանդություններ առաջացնել, ինչպես նաև բացասաբար ազդել ատամների վրա․կարող է կարիես առաջանալ։
Քաղցրեղենի չափազանց շատ օգտագործումը երբեմն նաև շաքարային դիաբետի պատճառ է դառնում։ Ենթաստամոքսային գեղձը կարող է «չդիմանալ» շաքարի ու քաղցրավենիքի հսկայական ու պարբերաբար «մատուցվող» դոզային, քանի որ հավելյալ գլյուկոզայի մշակման համար ենթաստամոքսային գեղձը ստիպված է հավելյալ ինսուլին արտադրել, ինչն էլ, ի վերջո, կարող է հանգեցնել շաքարախտի։
Քաղցրավենիքի չարաշահումը ավելորդ քաշի ու գիրացման առաջին նախապայմաններից է։ Քաղցրեղենը շատ կալորիաներ է պարունակում, դրանք կուտակվում են ու վերածվում ճարպի։
Ինչպե՞ս կրճատել քաղցրեղենի գործածումն ու ինչո՞վ փոխարինել այն
Միայն թույլատրելի չափաքանակի և «ճիշտ» քաղցրավենիքի գործածումն է, որ օրգանիզմը պաշտպանում է հավելյալ խնդիրներից։ Շաքարի ու քաղցրավենիքի փոխարեն կարելի է օգտագործել․
Մեղր՝ դրա նկատմամբ ալերգիայի բացակայության դեպքում։ Մեղրի օգտակար հատկությունները շատ են, այն օգնում է մրսածության, նույնիսկ անքնության դեպքում։ Բացի այդ, մեղրը պարունակում է երկաթի, մագնեզիումի և մանգանի՝ օրգանիզմի համար անհրաժեշտ օրական չափաքանակը։
Մարմելադ, որի կալորիականությունը շատ բարձր չէ, այն պարունակում է պեկտին, կլանում է վնասակար նյութերը, աղերն ու ծանր մետաղները, նպաստում է, որ օրգանիզմը «մաքրվի»։
Չիր, որը բջջանյութ է պարունակում, ինչն էլ չափազանց բարենպաստ է աղիների, մարսողության համար։
Զեֆիր, որը, գուցե, այնքան օգտակար չէ, սակայն քաղցրավենիքի մյուս տեսակների համեմատ, ավելի քիչ է վնասում առողջությանը, քանի որ պարունակում է ֆոսֆոր, երկաթ և սպիտակուցներ։
Ամեն մարդ ինքն է պատասխանատու սեփական առողջության համար և ինքն է որոշում՝ ինչ ուտել և ինչպես ու որքան սնվել, սակայն կյանքի որակը բարձր պահելու համար անհրաժեշտ է մի փոքր ավելի գիտակցաբար մոտենալ սննդակարգին ու չխախտել թույլատրելիի և վնասակարի նուրբ սահմանագիծը։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի բոլոր նյութերին կարող եք ծանոթանալ այստեղ։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։