06/04/2022 19:30
Նախաճաշի դերը քաշի կորստի գործում. Սննդաբանը բացատրում է, թե ինչ կարևորություն ունի առավոտյան նախաճաշը
Բոլորս էլ գիտենք այն հայտնի ասացվածքը՝ «...ընթրիքը տվեք թշնամուն». սակայն հաճախ մոռանում ենք ասացվածքի սկիզբը՝ «նախաճաշեք...»:
Ցավոք սրտի, այսօրվա կյանքի ռիթմն այնպիսին է, որ հաճախ մոռանում ենք նախաճաշի մասին և ավելի ենք հենվում օրվա այլ ժամերին սնունդ ընդունելու վրա, մինչդեռ հենց նախաճաշն է գլխավոր, ամենաանհրաժեշտ բաղադրիչը։
Aysor.am-ը սննդաբան Ռուզաննա Իսկանդարյանի հետ զրույցում փորձել է բացահայտել նախաճաշի թաքնված առավելությունները, որը շատերը չեն գիտակցում։
Հաճախ ենք լսում, երբ ասում են «առավոտյան սնվել չենք կարողանում». մասնագետն անդրադառնալով այս հարցին, պարզաբանեց.
«Սա թերևս ամենահրատապ խնդիրն է: Պացիենտներից շատերը, դեռևս ավելորդ քաշի խնդիր ունենալով, ասում են, որ առավոտյան չեն կարող նայել ուտելիքին, բայց երեկոյան ...
Բանն այն է, որ դատարկ ստամոքսը պարունակում է աղաթթու, որն առանց սննդի քայքայում է ստամոքսի պատերը։ Ուստի, որպեսզի դա տեղի չունենա, օրգանիզմն արտազատում է մի նյութ, որը գիշերը կարող է չեզոքացնել թթվի ազդեցությունը, և, հետևաբար, առավոտյան ախորժակը պարզապես բացակայում է։
Երբ արթնանում ենք և մի կերպ ելնում անկողնուց, մեր մարմինը, իսկապես, դեռ պատրաստ չէ ուտելու: Սակայն նախաճաշը կարևոր է, և օրգանիզմին նախապատրաստելու համար օրը պետք է սկսել մեկ բաժակ մաքուր ջրով։ Մինչ ցնցուղ եք ընդունում, կամ նախաճաշ պատրաստում, ջուրը «միացնում» է մարսողական օրգանները»։
Նախաճաշը էներգիայի առաջնային խթանն է, տալիս է լավ տրամադրություն, սնուցում է ուղեղն ու մկանները, ակտիվացնում է աղիքները։ Նախաճաշի շնորհիվ մեր օրգանիզմն առավոտյան պատրաստ է դիմակայել անկոչ հյուրերին՝ վիրուսներին և վնասակար մանրէներին: Հենց նախաճաշն է օգնում աստիճանաբար նվազեցնել ընթրիքի ծավալը և չեղարկել ամենօրյա վնասակար նախուտեստների ընդունումը։
Մասնագետը նշեց, որ հաճախ առավոտյան ուտել չցանկացողները սխալ սնունդ են ընտրում օրվա այդ ժամի համար և, հետևաբար, հիասթափվում։ Նա առաջարկեց նախաճաշի համար նախատեսված առողջարար և հագեցնող մթերքներ.
«Առավոտյան նախաճաշը պետք է բաղկացած լինի կամ բարդ ածխաջրերից՝ վարսակի ալյուր, հնդկաձավար, բրինձ, երբեմն՝ կոշտ ալյուրից պատրաստված մակարոնեղեն, կամ սպիտակուցներ և ճարպեր՝ ձու, կաթնաշոռ, պանիր, թռչնամիս, ձուկ: Հացահատիկները պարունակում են մանրաթելեր, վիտամիններ և հանքանյութեր: Ի տարբերություն պարզ ածխաջրերի, ինչպիսիք են փքաբլիթները և քաղցրավենիքները, բարդ ածխաջրերը դանդաղ են մարսվում, այդ իսկ պատճառով արյան շաքարի մակարդակը կայուն է, ինչը նշանակում է, որ երկար ժամանակ սով չեք զգա։ Բացի այդ, ածխաջրերը կտան անհրաժեշտ էներգիայի խթան։ Հենց նախաճաշը կորոշի ձեր ամբողջ օրվա ճաշացանկը, քանի որ օրգանիզմի բջիջներն արդեն ստացել են ճիշտ սնուցում և ուղղորդում»:
Ինչ վերաբերում է սպիտակուցային նախաճաշին, ապա սննդաբաններն ավելի ու ավելի են խոսում դրա օգտակարության մասին։ Օրինակ՝ ձուն ու կաթնաշոռը հագեցնում են օրգանիզմը էական ճարպերով ու վիտամիններով, որոնք օգնում են մեզ օրվա ընթացքում չափից շատ չսնվել։ Նրանց համար, ովքեր ցանկանում են նիհարել, սպիտակուցային նախաճաշը օրվա կատարյալ սկիզբն է:
Սննդաբան Ռուզաննա Իսկանդարյանն անդրադարձավ նաև այն մթերքներին, որոնք խորհուրդ չի տրվում օգտագործել առավոտյան.
«Ամենավատ բանը նախաճաշն սկսելն է այնպիսի մթերքներով, որոնք արյան մեջ շաքարի բարձրացում են առաջացնում: Սրանք պարզ ածխաջրեր են՝ խմորեղեն, հրուշակեղեն, բոլոր տեսակի արագ սնունդը և այլն: Հյութեր և մրգեր դատարկ ստամոքսին ուտելը չի խրախուսվում, քանի որ նրանք շաքարի բարձր պարունակություն ունեն, ինչը հանգեցնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակի բարձրացմանը։ Հետո երբ արյան շաքարը կտրուկ իջնում է, ի հայտ է գալիս թուլություն և քաղցրի կարիք զգացվում. արդյունքում՝ շատ ուտել, ավելորդ քաշ, առողջական խնդիրներ»։
Խորհուրդ՝ ինչպես սովորել նախաճաշել
Սկսեք փոքր չափաբաժիններից. եթե չեք կարող առավոտյան մեկ բաժակ ջուր խմել, սկսեք կեսից, նույնը և սննդի դեպքում: Աստիճանաբար օրգանիզմը կընտելանա դրան ու առավոտյան սնունդ կխնդրի։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։
Բաժնի բոլոր նյութերին կարող եք ծանոթանալ ԱՅՍՏԵՂ։