24/05/2022 18:30
Երբ նյարդերը տեղի են տալիս․ ի՞նչ անել՝ հոգեկան հանգստություն և ամուր նյարդային համակարգ ունենալու համար
Հայտնի ճշմարտություն է՝ նյարդային համակարգի խանգարումների պատճառով բազմաթիվ հիվանդություններ են առաջանում։ Նյարդերը պետք է ամուր պահել, քանի որ նյարդային համակարգն է կարգավորում է բոլոր օրգանների և օրգան-համակարգերի փոխկապակցված գործունեությունը։ Նյարդային համակարգի բնականոն գործունեությունից է կախված նաև մարդու հոգեկան առողջությունը, տրամադրությունը։
Պարզվում է՝ ճիշտ սննդակարգն օգնում է խուսափել այնպիսի հիվանդություններից, որոնք առաջանում են նյարդային համակարգի խանգարումների պատճառով, քանի որ օգտակար մթերքը սնուցում է նաև նյարդային և գլխուղեղի բջիջները, թույլ չի տալիս, որ դրանք ժամանակից շուտ ծերանան։
Տրամադրության անկումը, տագնապի զգացողությունը, վախերը, անքնությունը, ցրվածությունը, գերհոգնածությունը հաճախ վիտամինների, սննդարար նյութերի պակասի հետևանքով կարող են լինել։
Ինչպե՞ս է պետք սնվել և ի՞նչ ուտել՝ նման խնդիրներից խուսափելու համար։
Սննդակարգում մեծ տեղ պետք է հատկացնել հատապտուղներին։ Դրանք հարուստ են վիտամիններով և շատ անհրաժեշտ են օրգանիզմին։ Ամենաարդյունավետն են համարվում սև և կապույտ հապալասը։ Դրանք անտոցիանին են պարունակում, որը դանդաղեցնում է նյարդային համակարգի ծերացման գործընթացը։ Սև հապալասի մեջ պարունակվող մանգանը նպաստում է վերարտադրողական, նյարդային համակարգերի, արյան շրջանառության, հենաշարժողական ապարատի բնականոն գործունեությանը։
Մրգերից ու բանջարեղենից նյարդային համակարգի համար օգտակար են բանանը, որը, բացի մանգանից, ածխաջրեր, կալիում, վիտամին В6 է պարունակում, նաև բազուկը, սոյան, սոխը, սխտորը, կանաչեղենը։
Նյարդային համակարգի համար կարևոր նշանակություն ունի գլյուկոզան․ արյան մեջ շաքարի անհրաժեշտ մակարդակը պահպանելու համար հարկավոր է չմոռանալ բարդ ածխաջրերի մասին։ Ամբողջական հացահատիկը, միրգը, բանջարեղենը, կարտոֆիլը մարսողության ընթացքում գլյուկոզա են արտադրում, որը ներթափանցում է արյան մեջ և սնուցում գլխուղեղի և նյարդային բջիջները։
Հաճախ մարդիկ կալցիումի պակասի հետևանքով վատ ինքնազգացողություն, առողջական խնդիրներ են ունենում։ Արյան մեջ կալցիումի պակասը մարդուն դյուրագրգիռ է դարձնում, երբեմն դեպրեսիաների պատճառ է դառնում։ Լավ տրամադրություն ու ինքնազգացողություն ունենալու, առույգ լինելու համար անհրաժեշտ է ստանալ օրական կալցիումի անհրաժեշտ չափաքանակը, իսկ կալցիումով հարուստ են նուշը, պանիրը, կաթը, ամբողջական հացահատիկից պատրաստված ալյուրը։
Անհրաժեշտ կենսական էներգիա ստանալու համար սննդակարգում պետք է ներառել ձվի դեղնուց, կաթնաշոռ, ընկուզեղեն, սերմեր։ Կաթնամթերքը մարդուն առույգ է դարձնում, քանի որ կաթը պարունակում է արժեքավոր սպիտակուցներ, դյուրամարս ճարպեր, լակտոզա։ Կաթը հարուստ է նաև կալցիումով, որն անհրաժեշտ է նյարդային համակարգի և մկանների ճիշտ աշխատանքի համար։
Նյարդային համակարգի համար օգտակար են ոչ յուղոտ մսի, ձկան, թռչնամսի մեջ պարունակվող վիտամինները․ դրանց շնորհիվ մարդն իրեն ավելի հանգիստ է զգում։ Իսկ սոյան պարունակում է լեցիտին և В խմբի վիտամիններ, որոնք ամրացնում են նյարդային համակարգը։
Որպես սննդային հավելում կարելի է օգտագործել գարեջրի խմորիչը․ վիտամիններից բացի, այն հարուստ է հանքանյութերով, նաև երջանկության հորմոն է արտադրում։ Գարեջրի խմորիչի մեջ պարունակվում են В խմբի բոլոր վիտամինները, որոնք օգտակար են կենտրոնական նյարդային համակարգի համար, նպաստում են գլուխուղեղի ակտիվ աշխատանքին։
Իսկ կանաչ թեյը բարձրացնում է տոնուսը և դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացը։
Կան նաև սննդամթերքի այնպիսի տեսակներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում չարաշահել․ դրանք բացասաբար են անդրադառնում նյարդային համակարգի բնականոն գործունեության վրա։
Պետք չէ չարաշահել շաքարը և քաղցրավենիքը, գազավորված ըմպելիքները։ Ապխտած մթերքն ու շատ կծու ուտեստները, կիսաֆաբրիկատները, թունդ սուրճը, ճարպոտ ուտեստները ևս նյարդային համակարգի «բարեկամները» չեն։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։