04/07/2022 18:40
Սմբուկի օգտակար հատկությունները, հակացուցումները
Սմբուկը հարուստ է B խմբի վիտամիններով, պարունակում է նաև A, E, K, C վիտամիններ, կալիում, կալցիում, մագնեզիում, ֆոսֆոր, երկաթ, նատրիում, ցինկ, սիլիցիում, մոլիբդեն, պղինձ, մանգան, կոբալտ։
Սմբուկը նաև հարուստ է անտոցիաններով (հենց սրանք են պատասխանատու սմբուկի երանգի համար), որ ունեն հակաօքսիդանտ հատկություն։
Ընդունված է սմբուկը որակել որպես բնական հակաբիոտիկ, ինչպես նաև լյարդը մաքրող դեղամիջոց։
Ցածր կալորիականության շնորհիվ սմբուկը դիետիկ սննդակարգի կարևոր բաղադրիչներից է։ Սմբուկը հատկապես օգտակար է աթերոսկլերոզի, կալիումի բարձր պարունակության շնորհիվ սիրտ-անոթային հիվանդությունների դեպքում, ցուցված է նաև հոդատապի, հոդաբորբի դեպքում, սմբուկն օգտակար է նաև օստեոպորոզի կանխման, գլխուղեղի անոթների առողջության համար։
Շաքարային դիաբետ ունեցողների սննդակարգում սմբուկն անփոխարինելի տեղ ունի, բայց որևէ դեպքում չարաշահել պետք չէ։
Սմբուկը դրական ազդեցություն ունի նաև նյարդային համակարգին, անոթների ամրացման հատկության շնորհիվ, ինչպես նաև PP վիտամինի բարձր պարունակությամբ սմբուկն օգնում է առավել հեշտ հաղթահարել նիկոտինից հրաժարումը։
Սմբուկը օգտակար է նաև սակավարյունության դեպքում, նպաստում է նաև ոսկորների ամրությանը։ Հատկապես ցուցված է ներառել այն երեխաների ճաշացանկում, որ ունեն ցածր հեմոգլոբին, ավելորդ քաշ։
Որքան հասունացած է սմբուկը, այնքան շատ սոլանին կարող է պարունակել (պայմանավորում է սմբուկի դառնահամությունը)։
Սոլանինը կարող է պատճառ դառնալ սննդային թունավորման։ «Երիտասարդ» սմբուկները «ապահովագրված» են նման խնդրից։
Ստամոքսա-աղիքային համակարգի խնդիրներ ունեցողները ևս պետք է զգուշորեն օգտագործեն սմբուկ։ 12-մատնյա աղու խոցի, ալերգիայի դեպքում պետք է սննդակարգից բացառել սմբուկը։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։