20/07/2022 20:40
Ի՞նչ կարելի է ուտել քնելուց առաջ և ինչպե՞ս տարբերել ֆիզիկական քաղցը զգացմունքայինից
Կարծիք կա, որ քնելուց առաջ ուտելը միշտ բերում է օրգանիզմի համար ճարպերի կուտակման և սթրեսի։ Սակայն նույնիսկ այստեղ դիետոլոգների կարծիքները տարբերվում են։
Սննդաբաններից շատերը գիշերային քաղցը համարում են օրվա ընթացքում բավականաչափ չսնվելու նշան։ Այս պարագայում խորհուրդ են տալիս առատ նախաճաշ, հավասարակշռված ճաշ և ընթրիք, ինչպես նաև խորտիկներ ողջ օրվա ընթացքում՝ յուրաքանչյուրը 3-5 ժամը մեկ:
Որոշ սննդաբաններ նշում են, որ մարդը պետք է օրվա վերջում ուտի քնելուց մի քանի ժամ առաջ։ Այսպիսի դիրքորոշման կապված է գիշերային դանդաղ նյութափոխանակության հետ։ Այդ իսկ պատճառով գիշերային խորտիկը պետք է լինի թեթև: Շատերն էլ կարծում են, որ քաղցի դեպքում միշտ պետք է ուտել.Կարևոր չէ, թե օրվա որ ժամն է, սակայն կա մեկ «բայց»՝ դա կարող է լինել զգացմունքային սով։
Գիշերը ուտելու ցանկությունը միշտ չէ, որ կապված է անհրաժեշտության հետ։ Սովի զգացումը կարող է առաջանալ որպես արձագանք սթրեսի, հուզական ցնցումների կամ պարզապես ձանձրույթի: Այս պարագայում պետք է ավելի քննադատական և գիտակցված մոտենալ սնուցմանը։
Երեկոյան ժամերին քիչ քանակությամբ կարելի է ուտել՝
Բանան. Պտղի մեջ պարունակվող կալիումը և մագնեզիումը օգնում են հանգստանալ քնելուց առաջ, իսկ տրիպտոֆան ամինաթթուն մասնակցում է սերոտոնինի սինթեզին։
Նուշ. Պարունակում է մագնեզիում, նվազեցնում է կորտիզոլի (սթրեսի հորմոն) մակարդակը և մելատոնինի աղբյուր է։
Երիցուկի թեյ. Այս ըմպելիքի մեջ պարունակվող ապիգենին նյութն օգնում է հաղթահարել անքնությունը։ Բացի այդ, երիցուկի թեյի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է դեպրեսիայի վտանգը։
Կիվի. Պարունակում է սերոտոնին և նվազեցնում ածխաջրերի ցանկությունը:
Վարսակի ալյուր. Օգնում է քնել մելատոնինի, տրիպտոֆանի, կալիումի և մագնեզիումի շնորհիվ: Բացի այդ, այն պարունակում է սելեն, որը կանխում է քնելու հետ կապված դժվարությունները:
Այս բոլոր մթերքները կարելի է ուտել երեկոյան, բայց միայն քնելուց մեկ ժամ առաջ, քանի որ ակտիվ նյութերը սկսում են գործել միայն օգտագործելուց մեկուկես ժամ հետո։
Քնից առաջ պետք է խուսափել՝
Կոֆեինից. Այս խթանիչը պարունակվում է և շոկոլադի, մաստակի, սև և կանաչ թեյի և որոշ դեղամիջոցների մեջ: Մթերքները պետք է օգտագործել քնելուց առնվազն 6 ժամ առաջ՝ ահա թե որքան է տևում կոֆեինի ազդեցությունը։
Ճարպային սննդից. Բուրգերները, հավի միսը, տավարի և խոզի միսը նվազեցնում են առողջ քնի ժամանակը, քուն մտնելու արագությունը և կարող են առաջացնել այրոց և մարսողության խանգարումներ: Յուղոտ մթերքները պետք է օգտագործել քնելուց առնվազն 3 ժամ առաջ։ Բացառություն՝ սաղմոն, թունա, իշխան. յուղոտ ձուկն արտադրում է սերոտոնին:
Ալկոհոլ. Մշտական օգտագործումը թուլացնում է ամենօրյա ռիթմերը և առաջացնում անքնություն: Արդյունքում մարդը ոչ թե մեկ գիշերվա ընթացքում վերականգնում է ուժը, այլ ավելի շուտ է կորցնում այն։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։