19/08/2022 17:30
Մակարոնեղեն․ Մթերքի օգուտն ու չարաշահման վնասն օրգանիզմին
Մակարոնեղենի դասական բաղադրություն շատ պարզ է․ այն պարունակում է ընդամենը երկու հիմնական բաղադրիչ՝ ալյուր (սովորաբար ցորեն) և ջուր։ Առավել օգտակար է համարվում կոշտ ցորենից ստացված մթերքը։
Վերը նշվածը առավել դիետիկ է, քանի որ ունի բավականին ցածր գլիկեմիկ ինդեքս, ինչը նշանակում է, որ երկար ժամանակով հագեցնում է քաղցը։ Բայց ցորենի փափուկ սորտերից պատրաստված արտադրանքը ավելի լավ է ամբողջությամբ հեռացնել սննդակարգից, քանի որ դրանք ոչ մի օգուտ չեն բերում օրգանիզմին, և հաճախ դրանք կարող են նույնիսկ նպաստել ավելորդ կիլոգրամների ավելացմանը:
Արագ և որակյալ հագեցվածությունը լավ մակարոնեղենի միակ առավելությունը չէ։ Դրանք նաև շատ օգտակար են մեր մարսողական համակարգի առողջության համար, քանի որ պարունակում են բջջանյութ և սննդային մանրաթելեր, որոնք հեշտացնում են մարսողությունը և ստամոքսում սննդի կլանումը։
Բջջանյութը նաև օգնում է մաքրել աղեստամոքսային տրակտը և հեռացնել տոքսինները մարմնից:
Մակարոնեղենը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին B, որը կարևոր դեր է խաղում օրգանիզմի աշխատանքում։ Այս խմբի վիտամինները ներգրավված են հիմնական նյութափոխանակության գործընթացներում, կարգավորում են մարսողական համակարգի գործունեությունը, ինչպես նաև հսկայական ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա: Օրգանիզմում B վիտամինի պակասը կարող է հանգեցնել քնի լուրջ խանգարումների, էներգիայի և տրամադրության կորստի, քրոնիկական հոգնածության և ավելի լուրջ առողջական խնդիրների:
Մակարոնի տեսակները պարունակում են տրիպտոֆան՝ ամինաթթու, որն անհրաժեշտ է դեպրեսիվ խանգարումների կանխարգելման և լավ տրամադրությունը պահպանելու համար։
Այն հարուստ է նաև տոկոֆերոլով, որը հայտնի է որպես վիտամին E: Այս նյութը դանդաղեցնում է օրգանիզմի ծերացումը, ինչպես նաև կարևոր դեր է խաղում կանանց վերարտադրողական համակարգի աշխատանքի մեջ: Տոկոֆերոլն օգնում է բարելավել մաշկի, մազերի և եղունգների առողջությունը, ինչպես նաև նրանց տեսքն ու վիճակը:
Բարձր որակի մթերքի մեջ պարունակվող երկաթը անհրաժեշտ է արյան շրջանառության համակարգի աշխատանքի և նորմալ հեմոգլոբինի պահպանման համար:
Խիտ աղացած մակարոնեղենը նվազեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, ինչը երկարաժամկետ հեռանկարում դրականորեն է ազդում արյան անոթների և սրտի վրա։
Ընդհանուր առմամբ, հիմնական կողմնակի ազդեցությունները նկատվում են հենց փափուկ ալյուրով մակարոնեղենի չարաշահումից։ Այսպիսով, սննդի ավելցուկը կարող է առաջացնել շաքարախտի և սիրտ-անոթային որոշ հիվանդությունների զարգացում։
Անբարեխիղճ արտադրողը կարող է փորձել խաբել սպառողին ապրանքի մասին ոչ ճիշտ տեղեկատվություն տրամադրելով: Երբ եփելու ընթացքում հայտնաբերում եք, որ մակարոնեղենը ստացել է տհաճ սպիտակ երանգ, եփվել, կորցրել է իր ձևը, ապա դրանք պատրաստվում են ցորենի ալյուրից։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։