07/09/2022 19:13
Ծովային ջրիմուռներ․ Տեսակները, հատկություններն ու օգտագործումը սննդում
Ասիական խոհանոցի աճող ժողովրդականության հետ մեկտեղ ծովային ջրիմուռը հաստատուն տեղ է գրավել որպես ռուլետների և սուշիի սառը զարդարանք։ Ջրիմուռները ակտիվորեն օգտագործվում են որպես ամենօրյա սննդամթերք, սննդային հավելում և համեմունք, ինչպես խոհանոցում, այնպես էլ կոսմետիկայի և գյուղատնտեսության մեջ (բնական պարարտանյութ):
Գնահատելով դրանց բաղադրության առավելություններն ու յուրահատկությունը, ջրիմուռները սկսել են օգտագործել նաև դեղամիջոցներ ստեղծելու, արտադրանք սառեցնելու, դրանք արդյունաբերական մասշտաբով օգտագործելու որպես բնական խտացուցիչներ և կայունացուցիչներ:
Չնայած ժամանակակից գիտությանը հայտնի են ջրիմուռների հազարավոր տեսակներ, միայն մի քանիսն են մտել սննդակարգ: Ջրիմուռները սովորաբար դասակարգվում են ըստ գույնի՝ կանաչ, շագանակագույն, դեղին, սպիտակ և այլն։
Ծովային ջրիմուռներում մակրո և միկրոտարրերի որակական և քանակական պարունակությունը նման է մարդու արյան բաղադրությանը, ինչը թույլ է տալիս դրանք դիտարկել որպես մարմնի էական նյութերով հագեցվածության հավասարակշռված աղբյուր: Այս նյութերը բարձրացնում են իմունիտետը և օրգանիզմի դիմացկունությունը։ Նրանք ունեն կալցիումի, յոդի, թիամինի և նիացինի բարձր պարունակություն։ Ջրիմուռները մաքրում են արյունը, բարենպաստ ազդեցություն են ունենում վերարտադրողական համակարգի վրա:
Լամինարիան կամ սովորական ջրիմուռը ամենատարածվածն է և լայնորեն օգտագործվում է բոլոր ուտեստների մեջ՝ նախուտեստներից մինչև աղանդեր: Համադրվում է համեմունքների, սխտորի, սոխի, քնջութի սերմերի հետ՝ համեմված սոյայի սոուսով կամ քացախով։
Յոդի պարունակության շնորհիվ բարենպաստ ազդեցություն ունի վահանաձև գեղձի հորմոնների վրա, նպաստում է պատշաճ նյութափոխանակությանը: Արդյունքում մարմնի ծերացման գործընթացը դանդաղում է, մաշկը առողջ և փայլուն տեսք ստանում, մազերը վերականգնում են իրենց նախկին փայլը։ Հիանալի միջոց է մարսողության խանգարման և քրոնիկ փորկապության դեմ։
Ջրիմուռներն ունեն հակաբորբոքային հատկություններ, որոնք օգնում են նվազեցնել քաղցկեղի բջիջների քանակը և զգալիորեն դանդաղեցնել դրանց զարգացման գործընթացը: Կանոնավոր օգտագործումը կթուլացնի քրոնիկական հոգնածությունն ու դյուրագրգռությունը:
Ծովային ջրիմուռները խորհուրդ է տրվում օգտագործել փոքր քանակությամբ, քանի որ դրանք պարունակում են շատ հանքանյութեր և վիտամիններ․ սուր կոնցենտրացիան կարող է ազդել օրգանիզմի վրա։ Այսպիսով, ովքեր խնդիրներ ունեն երիկամների կամ վահանաձև գեղձի գերզգայունության հետ, նախքան ջրիմուռները սննդակարգ ներմուծելը, պետք է խորհրդակցեն բժշկի հետ:
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։