03/10/2022 18:47
Ի՞նչ է դոֆամինային քաղցը. Ինչու՞ է պետք երբեմն օրգանիզմը զրկել հաճույքից
Դոֆամինային ծոմապահությունը նոր միտում է առողջ ապրելակերպի ոլորտում։ Դրա էությունը որոշ ժամանակով հաճույքի խթանիչներից (որոնք բարձրացնում են դոֆամինի՝ ուրախության հորմոնի մակարդակը մարմնում) հրաժարումն է։ Դոֆամինն արտադրվում է յուրաքանչյուրի համար հաճելի որևէ գործողության ժամանակ՝ համեղ սնունդ, հետաքրքիր գործունեություն, պարգևատրում և այլն:
Խոսքը մարմնում դոֆամինի մակարդակի ուղղակի նվազման մասին չէ: «Սովը» այս դեպքում սահմանափակում է միայն իմպուլսիվ վարքագիծը, որն աջակցում է դրան։ Այս մեթոդի կողմնակիցների կարծիքով՝ այսկերպ հնարավոր է դառնում վերահսկել կախվածությունները և չեզոքացնել դրանց վնասակար հետևանքները, ազատվել, օրինակ, անօգուտ գործունեությունից և խուսափել ուտելու խանգարումներից։
Մի կողմից, դոֆամինի շնորհիվ բարելավվում է կենտրոնացումը, մտածողությունը և տրամադրությունը։ Մյուս կողմից, դրա գործողության ավարտից հետո, առաջանում է անհանգստության և տխրության զգացում։ Դժգոհությունը նպաստում է նրան, որ մարդը կրկին ու կրկին փորձում է վերարտադրել այն իրավիճակը, որը կապված է դրական փորձի հետ: Այս կախվածությունը կարող է հանգեցնել գիրության, այրման և արտադրողականության նվազման:
Ցանկացած կախվածության հիմքում ընկած է այսպես կոչված «դոֆամինային թակարդը»: Դոֆամինը, որը ուղեղի հիմնական նեյրոհաղորդիչներից մեկն է, ազդում է օրգանիզմում մեծ թվով նյարդային գործընթացների և գործառույթների վրա: Իսկ ուղեղը դասավորված է այնպես, որ ի պատասխան նյարդային հաղորդիչի մշտական պոռթկումների, աստիճանաբար նվազեցնում է համապատասխան ընկալիչների զգայունությունը։
Ուստի նոր հույզեր ստանալու համար մարդը պետք է ավելի ու ավելի շատ ժամանակ անցկացնի հաճույքի աղբյուրների հետ։ Սա հանգեցնում է նրան, որ պարզ բաները դադարում են նրան հաճույք պատճառել՝ շփում, ընկերների հետ հանդիպումներ, սպորտով զբաղվել, առողջ սնունդ և այլն։
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս հետևել «դոֆամինային դիետային» օրական սկզբում մեկ ժամ, ապա աշխատանքային օրվա ավարտից հետո՝ երեկոյան ժամը վեցից մինչև քնելը։
Դոֆամինային քաղցը ներառում է դիտավորյալ անհանգստություն պատճառել ձեր մարմնին և ուղեղին՝ սահմանափակելով հաճույքները: Բայց, այնուամենայնիվ, ավելի լավ է կտրուկ անցումներ չանել, օրինակ՝ կտրուկ որոշում չընդունել ընդմիշտ դադարեցնել սոցիալական ցանցերից օգտվելը։ Առավել արդյունավետ կլինի գաջեթներից պարբերական ձեռնպահ մնալը։
Ամեն ինչում հավասարակշռությունը կարևոր է։ Այսպիսով, կարելի է կայունացնել հուզական վիճակը, ուրախանալ և դառնալ ավելի արդյունավետ՝ ավելի շատ ժամանակ տրամադրելով սպորտին և առողջ ապրելակերպին։
Որպես մեթոդաբանության մաս, խորհուրդ է տրվում ժամանակավորապես հրաժարվել այնպիսի զբաղմունքներից, ինչպիսիք են՝
շատակերությունը,
ինտերնետը և համակարգչային խաղերը
մոլախաղերի և գնումների նկատմամբ կիրքը
ալկոհոլի և կոֆեինի չարաշահումը։
Այս պրակտիկայի ընթացքում կարելի է քայլել, ջուր խմել, վարժություններ, մեդիտացիա անել, գրել ձեր մտքերը և նկարել: Ազատված ժամանակը ուղեղի համար մի տեսակ բեռնաթափման գործընթաց է ապահովում։ Ենթադրվում է, որ դրանից հետո մարդը բավականություն է ստանում շատ ավելի փոքր խթաններից։
Քաղցրավենիքը, արագ սնունդը, ալկոհոլային խմիչքները և սուրճը դոֆամինի ամենահայտնի աղբյուրներն են, որոնք արագ կախվածություն են առաջացնում: Շաքարը ևս մեկ հզոր խթանիչ է, որն ակտիվացնում է ուղեղի նույն կենտրոնները, ինչ կոկաինը, ամֆետամինը և այլ թմրանյութեր: Ուստի առաջին հերթին անհրաժեշտ է վերահսկել դրանց գործածումը։ Նման ժուժկալությունը մեծացնում է համային բշտիկների ակտիվությունը, նպաստում է պարզ ուտեստներից ավելի վառ էմոցիաներ ստանալուն և ձևավորում ճիշտ ուտելու վարքագիծ։
Սովապահության ընթացքում արժե սննդակարգում ավելացնել թզի չիր, մածուն, թթվասեր, մաղադանոսի տերևներ։ Դրանցում պարունակվող ամինաթթուները վերածվում են «օգտակար» դոֆամինի՝ վիտամին B6-ի և ֆոլաթթվի օգնությամբ:
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։