20/10/2022 21:41
Հապալասը պարունակում է բազմաթիվ տարրեր՝ ածխաջրեր, կալիում, մագնեզիում և ֆոսֆոր․ Պտղի օգտակար հատկություններն ու ազդեցությունն օրգանիզմի վրա
Հապալասը համեղ և առողջարար հատապտղի զարմանալի համադրություն է։ Ցանկացած վիճակում, լինի դա թարմ, թե չոր հատապտուղներ, դրանք պարունակում են հսկայական քանակությամբ վիտամիններ և բազմաթիվ այլ տարրեր, որոնք շատ անհրաժեշտ են օրգանիզմին: Գլխավորն այն է, որ այն հավաքվի էկոլոգիապես մաքուր տարածքներում։
Այս հատապտղի հիմնական առավելությունը հակաօքսիդանտներն են։ Բջջային մակարդակում դրանք ունակ են կանխարգելելու չարորակ ուռուցքները։
Հապալասը պարունակում է բազմաթիվ տարրեր՝ ածխաջրեր, կալիում, մագնեզիում և ֆոսֆոր։ Պանտոտենաթթուն, որը նպաստում է ավելի լավ նյութափոխանակությանը, կա նաև հապալասում, ինչպես նաև բոլոր տեսակի վիտամինները՝ A, C, B1, B6 և այլն:
Իսկ հատապտղի մեջ պարունակվող պեկտինները մաքրում են աղիները տոքսիններից և մետաղական աղերից։
Հապալասը հիանալի հակասեպտիկ և բնական հակաբիոտիկ է: Հազի կամ կոկորդի բուժման ժամանակ օգտագործվում են ինչպես հատապտուղները, այնպես էլ տերևների թուրմը:
Ստամոքսի հիվանդությունները, կոլիտը բուժվում են հյութով և թուրմով, հատապտուղներով՝ թարմ և չորացրած։ Հետաքրքիր է, որ փորկապությունը բուժվում է թարմ հապալասով, իսկ դեարիան՝ չորացրած։
Հապալասը նաև հակաբորբոքային ազդեցություն ունի և օգտագործվում է ռևմատիզմի, լեղապարկի, լյարդի հիվանդությունների դեպքում։
Հապալասի օգտակար հատկությունները կարող են դրսևորվել նաև միզասեռական համակարգի հիվանդությունների դեպքում։ Մինչ օրս հապալասի վրա հիմնված պատրաստուկները պայքարում են միզապարկի և երիկամների հիվանդությունների դեմ։
Դիաբետի հետևանքով առաջացած բարդությունների դեպքում հապալասը կօգնի նաև նվազեցնել արյան շաքարը և կայունացնել օրգանների և գեղձերի աշխատանքը:
Հապալասը օգտագործվում է ոչ միայն հիվանդությունների, այլև կանխարգելման նպատակով։ Դրանք հանգեցնում են անձեռնմխելիության բարձրացմանը, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների զարգացման կանխարգելմանը և բարելավում են ողջ օրգանիզմի աշխատանքը:
Հապալասի օգտակար հատկությունների այս ամբողջ համալիրը թերի կլիներ, եթե չխոսեինք դրա սննդային արժեքի մասին։ Ընդամենը մի քանի տասնյակ կալորիա, և դուք արդեն հարստացել եք հսկայական քանակությամբ վիտամիններով և հանքանյութերով, իսկ հատապտուղները օրգանիզմում ավելի արագ են ներծծվում, քան հաբերը:
Հապալասի տերևներն էլ իրենց հերթին պարունակում են բազմաթիվ օգտակար նյութեր, տրիտերպեն թթուներ, ֆլավոնոիդներ, վիտամին C, եթերայուղ, արբուտին գլիկոզիդ, կարոտինոիդներ։ Տերևները հավաքելու լավագույն ժամանակը հապալասի ծաղկման ընթացքում է։
Հապալաս ընտրելիս ևս պետք է ուշադիր լինել արտաքին տեսքին․ վստահ ընտրություն կատարելու համար այն պետք է լինի միատարր մուգ գույնի, չոր, հարթ մակերեսով։
Հապալասի վերը նշված բոլոր օգտակար հատկությունները պահպանվում են միայն թարմ տեքով, օգտակար հատկությունների պահպանման առումով երկրորդ տեղում է թարմ քամած հյութը, իսկ երրորդում՝ շաքարով աղացած թարմ հապալասը։ Իսկ բարձր ջերմաստիճանի օգտագործումը սպանում է հապալասի օգտակար հատկությունների մեծ մասը։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։