02/11/2022 20:30
Երեկոյան ժամերին սնվելու բացասական հետևանքները. Գիշերային սննդակարգի ճիշտ կազմակերպում
Երեկոյան քնելուց առաջ ուտելու խնդիրը կարելի է վերագրել ամենահայտնի ժամանակակից տեսություններին, որոնք ունեն իրենց կողմնակիցներն ու հակառակորդները։ Առաջինները պնդում են, որ ուշ ժամերին սնվելը վնաս է օրգանիզմին: Մյուսները պնդում են, որ քնելուց առաջ ուտելու առավելություններն ակնհայտ են, քանի որ դատարկ ստամոքսով գիշերային հանգիստը նվազեցնում է քնի որակը՝ այն դարձնելով անհանգիստ և մակերեսային:
Հակառակ այս իրարամերջ տեսակետներին, կան մի շարք օբյեկտիվ փաստեր, որոնք բացատրում են ուշ ժամերին սնունդ ընդունելու վնասակար ազդեցությունը։ Դրանց մասին Aysor.am-ը խոսել է սննդաբան Լիլիա Ասատրյանի հետ.
«Քնելուց անմիջապես առաջ ուտելը, ի լրումն հագեցվածության, բերում է առավոտյան թուլության զգացում, քանի որ օրգանիզմի «կենսաբանական ժամացույցի» աշխատանքը փոփոխվել է՝ դրանով իսկ զրկելով օրգանիզմին հանգստից:
Նման կենսակերպ վարող մարդկանց մոտ կարող է նկատվել հիվանդությունների զարգացման ռիսկի բարձրացում։ Քնելուց առաջ ուտելը կարող է առաջացնել մի շարք հիվանդությունները, այդ թվում՝ շաքարախտ, նևրոտիկ խանգարումներ և այլն։ Ռիսկերը մեծանում են, եթե մարդը հակված է ծնողներից ժառանգած որոշ հիվանդությունների կամ ունի ապրելակերպում դժվարություններ», - ասաց սննդաբանը։
Սրա պատճառը նույն կենսաբանական ժամացույցն է և այն, որ օրգանիզմում շատ գործընթացներ ենթակա են դրանց։ Այսպիսով, գիշերը որոշ նյութերի արտադրությունը դադարում է, և սկսվում է մյուսների սինթեզը, բայց գիշերը ուտելը խախտում է այս ցիկլը. մարմինը շարունակում է արթուն մնալ կենսաբանական մակարդակում, նույնիսկ եթե դուք քնում եք:
Քնելու և անքնության հետ կապված դժվարությունները ծանոթ են գրեթե բոլոր ժամանակակից մարդկանց: Եվ այս պայմանների ամենատարածված պատճառներից մեկը կանոնավոր ուշ ընթրիքներն են: Ուղեղը շեղվում է «չպլանավորված» սննդի մարսողության հետ կապված գործընթացները կազմակերպելու համար, ինչը թույլ չի տալիս նրան անցնել քնի ռեժիմի։
Մասնագետը նշեց նաև, որ քնելուց առաջ ուտելու օգուտներն ու վնասները բաժանող սահմաններից մեկը նաև քնելու և ընթրիքի միջև ընկած ժամանակահատվածն է:
«2-3 ժամ տիրույթը նորմալ է. ստամոքսում մարսողական գործընթացներն արդեն ավարտվել են կամ մոտ են դրան, և օրգանիզմը պատրաստ է հանգստի: Եթե «քաղցած» քունը դառնում է սովորական, կարող են զարգանալ քնելու, անքնության, ենթաստամոքսային գեղձի դիսֆունկցիայի և այլ տհաճ պայմանների հետ կապված խնդիրներ։ Ճիշտ է համարվում այն սննդակարգի կազմակերպումը, որը հնարավորություն է տալիս օրվա ընթացքում պարբերաբար սնվել։ Սա թույլ է տալիս սովորեցնել ստամոքսը որոշակի ժամերին մարսողական հյութեր արտադրել, ինչը պաշտպանում է նրա պատերը թթուների չնախատեսված արտազատումից և գիշերը ուտելու տհաճ հետևանքներից»,- ասաց նա:
Եթե ինչ-ինչ պատճառներով սննդակարգը ձախողվել է, և դուք պետք է ընտրություն կատարեք ուշ երեկոյան ուտելու կամ դատարկ ստամոքսին քնելու միջև, սննդաբանը խորհուրդ է տալիս ընտրել չարյաց փոքրագույնը.
«Խմեք մեկ բաժակ բուսական թեյ, մի բաժակ կեֆիր կամ նույնիսկ պարզապես տաք ջուր: Սա կթեթևացնի ստամոքսի քաղցած սպազմերը, կպաշտպանի նրա պատերը մարսողական հյութերի գրգռիչ ազդեցությունից և թույլ կտա ձեզ հանգիստ քնել և առավոտյան արթնանալ»։
Դիետայի և հանգստի կազմակերպման ողջամիտ և ռացիոնալ մոտեցումը եղել և մնում է մարսողական համակարգի և ամբողջ օրգանիզմի առողջության պահպանման հիմնական պայմանը:
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։