05/11/2022 19:22
Հացահատիկի հիմնական կազմն ու օգտակար հատկությունները
Հացահատիկային մշակաբույսերի օգուտներն ու վնասները ամենահաճախ քննարկվող հարցերից են նրանց մոտ, ովքեր առողջ ապրելակերպ են վարում և փորձում վերահսկել սննդի որակը։
Մի կողմից, հացահատիկները և ալյուրի մթերքները ամենաբարձր կալորիականությամբ մթերքներից են, ինչը հաճախ անցանկալի է օրգանիզմի համար, իսկ մյուս կողմից, պետք չէ անտեսել հացահատիկի մեջ վիտամինների, միկրոտարրերի և մանրաթելերի բարձր պարունակությունը։
Ինչ վերաբերում է սննդին, ապա հացահատիկ ասելով ընդունված է նկատի ունենալ չմշակված պտուղները՝ կազմված սերմերից, բողբոջներից և էնդոսպերմից։ Հացահատիկների ընտանիքը ներառում է տարեկանի, վարսակի, եգիպտացորենի, բամբուկի և շաքարեղեգի հումք:
Արդեն մշակված հացահատիկների կեղևը հանվում է, հումքը ենթարկվում մանրացման և փշրման: Օրինակ՝ ցորենը վերամշակումից հետո կարող է վերածվել ցորենի ձավարեղենի, ցորենի փաթիլների, բլղուրի, ձավարի և այլ քիչ հայտնի հացահատիկների, որոնցից յուրաքանչյուրն ունի իր սննդային և էներգետիկ արժեքը:
Հացահատիկային արտադրանքի հիմնական արժեքը ածխաջրերի բարձր պարունակությունն է: Այս նյութերը, որոնք էներգիայի հիմնական աղբյուրն են, անփոխարինելի են մարդու օրգանիզմի համար։ Ածխաջրերը անհրաժեշտ են նուկլեինաթթուների, բարձր ճարպաթթուների, ամինաթթուների սինթեզի համար։
Բացի այդ, բնական հացահատիկները պարունակում են սպիտակուցներ՝ շինանյութ մկանների համար, բուսական ճարպեր՝ պատշաճ նյութափոխանակության մասնակիցներ, մանրաթելը՝ աղիների մաքրում իրականացնելու համար, որը կարող է կլանել թունավոր միացություններ, գազեր և այլ անցանկալի թափոններ: Հացահատիկային արտադրանքի բաղադրությունը ներառում է նաև հանքանյութեր, որոնքանփոխարինելի են օրգանիզմի համար:
Հացահատիկի վիտամինների պարունակությունը նույնպես այս մթերքը կարևոր է դարձնում առողջության համար: Այսպիսով, B վիտամիններն օգնում են պահպանել նյարդային համակարգի պատշաճ գործունեությունը, իսկ PP-ն օգնում է նորմալացնել մարսողական օրգանների աշխատանքը: Բայց հարկ է հիշել, որ յուրաքանչյուր հացահատիկ ունի իր վիտամինային և հանքային բաղադրությունը, որն էլ որոշում է դրա արժեքը:
Հացահատիկային ապրանքների համեմատաբար բարձր կալորիականությունը հիմնական պատճառն է, որ այդ ապրանքները ներառված են սև ցուցակում նրանց կողմից, ովքեր հետևում են իրենց սննդակարգին:
Բայց կան նաև շատ այլ հանգամանքներ, որոնք պահանջում են սահմանափակել հացահատիկի սպառումը.
Մարսողական տրակտի հիվանդություններ. Գաստրիտ, պանկրեատիտ, խոլեցիստիտ, բորբոքային պրոցեսներ աղիքներում։ նման պայմանները պահանջում են հացահատիկի մանրակրկիտ ընտրություն: Այսպիսով, սննդակարգում կորեկի կամ թեփի մեծ քանակությունը կարող է առաջացնել հիվանդության սրացում, քանի որ այդ ապրանքները պարունակում են մեծ քանակությամբ մանրաթել:
Եթե նույնիսկ հացահատիկները ներառված չեն սիրելի մթերքների ցանկում, ապա պետք չէ հրաժարվել հացահատիկից։ Բողբոջած ձավարեղենը կարող եք օգտագործել սմուզիների մեջ՝ 2-3 ճաշի գդալ ծիլը չի փոխի ելակի կամ կաթնային կոկտեյլի համը, այլ շատ ավելի առողջարար կդարձնի այն։
Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս հացահատիկների հետ օգտագործել մաքուր ջուր, բուսական թեյեր կամ հարստացված ըմպելիքներ, որոնք հացահատիկային արտադրանքի հետ կստեղծեն հագեցվածության երկարատև զգացում և կկանխեն չպլանավորված սնունդ ընդունելու վատ սովորությունը։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։