10/11/2022 20:03
Գրանոլա. Օգտակար հատկություններ և առողջ նախաճաշ պատրաստելու գաղտնիքներ
Ավանդական նախաճաշերի շարքում իր հատուկ տեղն ունի գրանոլան։ Այս ուտեստի բաղադրությունը բավականին պարզ է և հասանելի բոլորին։
Գրանոլան պարունակում է գրտնակված վարսակ, ընկույզ և մեղր, երբեմն՝ բրինձ, որոնք սովորաբար թխում են մինչև խրթխրթան վիճակի հասնելը: Այն բաղկացած է վարսակի ալյուրից, չորացրած մրգերից, տարբեր տեսակի ընկույզներից և մեղրից։ Գրանոլայի ներսում մեղրը կարամելի դեր է կատարում՝ միմյանց սոսնձելով բաղադրիչները։ Այն սննդարար է և առողջարար, քանի որ պարունակում է ոչ միայն համեղ մթերքներ, այլև հարուստ է վիտամիններով և հանքանյութերով։ Այս ուտեստը նման է շատերին ծանոթ մյուսլիին, սակայն թխվելու շնորհիվ այն ավելի հարուստ և հաճելի համ է ստանում։
Գրանոլայի հետ կարելի է օգտագործել ՝
օշարակներ,
կաթնաշոռ,
կաթ,
կեֆիր,
մածուն
Կարելի է նաև հարստացնել ճաշատեսակի համը՝ ավելացնելով համեմունքներ, այդ թվում՝ վանիլին, դարչին, մշկընկույզ, մեխակ։
Արտադրանքի կալորիականությունը կազմում է մոտ 450 կիլոկալորիա 100 գ-ում: Այն շատ հագեցնող է և կարող է ծառայել որպես հիմնական ուտեստ։
Չնայած գրանոլան պատկանում է նախաճաշի հացահատիկային ապրանքներին, սակայն այս մթերքից օգտվելու օգուտներն անգնահատելի են:
Այն իրավամբ համարվում է առողջարար մթերք, քանի որ գրանոլան պարունակում է բջջանյութ և դիետիկ մանրաթել, որոնք լավացնում են մարսողությունը և հեշտացնում նյութափոխանակությունը։
Մրգերում, ընկույզում և վարսակի ալյուրում հայտնաբերված վիտամիններն ու հանքանյութերը նույնպես մեծ դեր են խաղում:
Եթե խոսենք գրանոլայի՝ որպես չոր նախաճաշի օգտակարության մասին, ապա արժե ընդգծել, որ այն պարունակում է նաև շատ առողջ ճարպեր և թթուներ, որոնք օգնում են նվազեցնել արյան ճնշումը և խոլեստերինի մակարդակը մարմնում։
Հացահատիկները օմեգա-3 թթվի հիանալի աղբյուր են, որը բարելավում է ուղեղի աշխատանքը:
Վիտամին E-ն առկա է հացահատիկային մշակաբույսերում, այն մեծացնում է բջիջների պաշտպանությունը ազատ ռադիկալներից, նորմալացնում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը, բարելավում է մաշկի վիճակը և նյարդային համակարգի աշխատանքը:
Թիամինը անհրաժեշտ է ավելի արագ նյութափոխանակության համար, իսկ ֆոլաթթուն՝ հոգեկանի և կենտրոնական նյարդային համակարգի հիվանդությունների կանխարգելման համար։
Գրանոլայի բաղադրիչները թույլ են տալիս հագեցնել մարմինը մարդուն անհրաժեշտ բոլոր հանքանյութերով, այդ թվում՝ մագնեզիումով, կալիումով, ֆոսֆորով, մանգանով և կալցիումով:
Այս բոլոր ակտիվ հետքի տարրերը զգալի դեր են խաղում կմախքի, ոսկորների, մաշկի, ինչպես նաև առանձին օրգանների զարգացման և ձևավորման գործում:
Գրանոլան հակացուցված է լեղապարկի հիվանդություններ ունեցողներին։ Պետք է նաև զգույշ լինել, եթե ալերգիա ունեք ընկույզների կամ ճաշատեսակի այլ բաղադրիչների, օրինակ՝ մեղրի նկատմամբ։
Խորհուրդ չի տրվում ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքումով հիվանդներին, հատկապես հիվանդության սրացման ժամանակ։ Գաստրիտով, ստամոքսի խոցով կամ աղեստամոքսային այլ ծանր հիվանդություններով տառապողներին մթերքը նույնպես արգելվում է։
Խանութից գնված գրանոլայի համային և արհեստական հավելումները կարող են վնասակար լինել օրգանիզմի համար, այնպես որ խորհուրդ է տրվում զգույշ լինել և կարդալ փաթեթավորման բաղադրիչները: Ավելի լավ է ոչ թե գործարանային գրանոլա ընտրել, այլ սիրելի նախաճաշը պատրաստել տանը։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։