15/11/2022 20:30
Նրբաբլիթներ. Ամբողջ ճշմարտությունը սիրելի նախաճաշի մասին
Ամենահայտնի և սիրելի նախաճաշը ավանդական նրբաբլիթներն են: Նրբաբլիթները կարող են լինել և՛ պարզ, և՛ լցոնված՝ մսից մինչև ջեմ:
Նրբաբլիթները հայտնի են եղել հին Ռուսաստանից, դրանք թխվել են դեռևս 1005 թվականին: Նրանք առանձնահատուկ ժողովրդականություն ձեռք բերեցին սլավոնների շրջանում, երբ դրանք թխվեցին որպես արևի խորհրդանիշ: Բլիթների տարբեր երկրներում կան այլընտրանքային տարբերակներ․ օրինակ՝ Ֆրանսիայում՝ կրեպ, Հոլանդիայում՝ պանեկոկեն, Ամերիկայում՝ բլինչիկ, Հնդկաստանում՝ դոզա և այլն։ Այսօր դրանք պատրաստվում են ցորենից, վարսակի և հնդկացորենի ալյուրից։
Շատ բաղադրատոմսեր տարբեր են, բայց ավանդաբար դա ալյուր, կաթ և ձու է: Լրացուցիչ բաղադրիչները և լցոնումը ազդում են արտադրանքի կալորիականության վրա: Առանց միջուկի 100 գ նրբաբլիթի էներգետիկ արժեքը կազմում է մոտ 170 կկալ, 5,1 գ սպիտակուց, 3,1 գ ճարպ և 32,6 գ ածխաջրեր։
Ավանդական նրբաբլիթները ունեն բավարար քանակությամբ վիտամիններ և հանքանյութեր.
B խմբի վիտամիններն օգտակար են էնդոկրին, իմունային և նյարդային համակարգերի, նյութափոխանակության համար,
վիտամին E-ն այն հակաօքսիդանտ է, որն ազդում է վերարտադրողական առողջության և մաշկի վիճակի վրա,
կալիումն օգնում է ամրացնել սրտի մկանները,
նատրիումը օգուտ է երիկամների աշխատանքին,
մագնեզիումը նպաստում է բջիջների վերականգնմանը, հեռացնում է տոքսինները,
երկաթ դրականորեն է ազդում վահանաձև գեղձի աշխատանքի վրա, նվազեցնում է անեմիայի վտանգը,
ֆոսֆորը նպաստում է ոսկորների և ատամների լավ վիճակին։
Նրբաբլիթները, որոնք ներկայացված են խանութների դարակներում, պարունակում են մեծ քանակությամբ բուրավետիչներ, փխրեցուցիչ, կոնսերվանտներ, սոյայի փոշի և համը ուժեղացնող նյութեր։ Ըստ այդմ՝ այս ամենն ազդում է էներգետիկ արժեքի և օգտակարության վրա։ Հետևաբար, ավելի լավ է բլիթներ պատրաստել ինքնուրույն:
Մթերքում եղած պարզ ածխաջրերը արագ հագեցնում են օրգանիզմը էներգիայով և պահպանում օրգանիզմի կենսունակությունը։ Նրբաբլիթները շատ հագեցնող ուտեստ են, ուստի դրանք պետք է լինեն լիարժեք կերակուր, այլ ոչ թե աղանդեր: Այս մթերքը ունի հեշտությամբ մարսվող կենդանական սպիտակուցի մեծ պարունակություն, քանի որ բաղադրությունը պարունակում է կաթ և ձու, որոնք անհրաժեշտ են բջիջների աճի և վերականգնման համար:
Ձվի դեղնուցը պարունակում է ճարպային լուծվող վիտամիններ, որոնք օգնում են բջջային թաղանթների աշխատանքին, մարմնում ամինաթթուների սինթեզին և նյութափոխանակությանը:
Ցորենի ալյուրի բջջանյութը դրական է ազդում մարսողական համակարգի վրա։ Խմորի մեջ կարելի է ավելացնել նաև ամբողջական ձավարեղեն, հնդկաձավար կամ տարեկանի ալյուր։ Սա ձևավորում է բարդ ածխաջրեր, որոնք կտրուկ չեն բարձրացնի գլյուկոզայի մակարդակը, բայց կգործեն ավելի ուշ և ավելի երկար:
Նրբաբլիթների հիմնական թերությունը արտադրանքի կալորիականությունն է: Սրանք արագ ածխաջրեր են, ինչպես նաև ճարպեր: Ավելի լավ է խուսափել շատ շաքարով կամ քաղցր միջուկներով բաղադրատոմսերից։
Տաք նրբաբլիթները վատ են ազդում մարսողական համակարգի վրա։ Ավելի լավ է սպասել, մինչև նրանք սառչեն։ Այն պետք է զգուշությամբ օգտագործվի, եթե ունեք հիվանդություններ, ինչպիսիք են պանկրեատիտը, խոլեցիստիտը կամ լյարդի ցիռոզը:
Այն խորհուրդ չի տրվում օգտագործել մինչև երեք տարեկան երեխաներին, քանի որ նրանց մարսողական համակարգը հարմարեցված չէ ճարպային սննդին, ինչը կարող է հանգեցնել գազերի առաջացման:
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։