21/12/2022 21:03
Ինչո՞վ է օգտակար արգանակը և ինչպե՞ս է պետք պատրաստել այն․ «Ճիշտ» արգանակ եփելու բաղադրատոմսեր
Արգանակի օգտակարության մասին բոլորին է հայտնի, բայց քչերը գիտեն, թե ինչ նյութերով է հարուստ այն և ինչպես է պետք պատրաստել արգանակը, որպեսզի այն առավելագույնս դրական ազդի օրգանիզմի վրա։
Արգանակը սննդակարգում ներառելու մի քանի հիմնավոր պատճառներ կան։
Ոսկորով կամ մսով ճիշտ պատրաստված արգանակը կոլագենի հարուստ աղբյուր է։ Կոլագենը սպիտակուց է, որն ասես սոսնձի դեր է կատարում․ դոնդողանման կառուցվածքի շնորհիվ պատում է մարդու ոսկորներն ու ճկունություն հաղորդում շարժումներին, կանխարգելում է ոսկորների շփումը։ Կոլագենը պետք է մարդու ընդհանուր սպիտակուցների 30-40 տոոսը կազմի։ Եթե զգում եք, որ հոդերն ասես կարծրացած լինեն, ուրեմն օրգանիզմում կոլագենի պակաս կա։
Արգանակն օգնում է նաև վերականգնել հյուսվածքներն ու հոդերը գլիկոզամինոգլիկանների՝ հիալուրոնաթթվի և քոնդրոիտինի պարունակության շնորհիվ։
Վերականգնում է աղիների պատերը՝ ամինաթթվի գլուտամինի շնորհիվ։ Այդ պատճառով էլ ոսկորներից և մսից պատրաստված արգանակներն օգտագործվում են արտահոսող աղիքների համախտանիշի, բակտերիաների և սնկերի աճի սինդրոմների բուժման ընթացքում:
Կոլագենի հարուստ պարունակության շնորհիվ արգանակն օգնում է նվազեցնել նաև ցելյուլիտը, զուգահեռաբար դական է ազդում մազերի, եղունգների, մաշկի վրա։
Կարգավորում է լեղու առաջացումը և դետոքսիկացումը՝ ամինաթթվի գլիկինի շնորհիվ։
Այս ամենից բացի, արգանակը հիանալիորեն տաքացնում է օրգանիզմը ցուրտ եղանակին, իր սննդարարության շնորհիվ հագեցնում է քաղցը։
Հավի, տավարի մսով կամ ոսկորներով արգանակը համեղ է և ամենակարևորը՝ առողջարար, եթե եփելիս պահպանվում են կանոններն ու ավելացվում են անհրաժեշտ մյուս բաղադրիչները։
Մսով արգանակը պատրաստում են ամբողջական հավից, ձկից կամ տավարի ոսկորոտ մսի կտորներից։ Այն միայն ոսկորներով պատրաստվող արգանակից տարբերվում է նրանով, որ ավելի քիչ է եփվում։ Արգանակի այս տեսակը խորհուրդ է տրվում ուտել աղիների հետ կապված խնդիրների դեպքում։ Այն օգնում է վերականգնել աղիների լորձաթաղանթը։ Մսով արգանակը հարուստ է ժելատինով, պրոլինով ու գլիկինով՝ ամինաթթուներով։ Հենց դրանք էլ նպաստում են աղիների աշխատանքի բարելավմանը։
Ոսկորներով պատրաստվող արգանակը հանքանյութերի, ինչպես նաև ամինաթթուների հարուստ աղբյուր է։ Այս տեսակի արգանակը խորհուրդ է տրվում օգտագործել աղիների հետ կապված խնդիրների բուժման ավելի ուշ փուլերում, քանի որ այն ավելի շատ է սննդարար նյութեր պարունակում և ավելի դժվարամարս է։ Ոսկորներով պատրաստված արգանակը հարուստ է նաև գլուտամինով։ Այս ամինաթթուն դժվարամարս է աուտիզմ, ցրված սկլերոզ և նյարդաբանական այլ խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար:
Ինչպե՞ս է պետք պատրաստել արգանակը, որ այն առավելագույնս սննդարար և օգտակար լինի
Ամբողջական հավից արգանակ պատրաստելու համար անհրաժեշտ է 1,5-2 կգ-անոց մեկ հավ, 1-2 գլուխ սոխ, 1-2 գազար, մի կտոր նեխուրի արմատ կամ նեխուրի մի քանի ցողուն, աղ, պղպեղ, մեկ դափնու տերև, ուրց։
Հավը դնել 4-5 լիտրանոց կաթսայում, վրան սառը ջուր լցնել այնքան, որ կաթսան ամբողջովին լցվի, ավելացնել մաքրած ու ոչ շատ մանր կտրտած սոխը, գազարն ու նեխուրի արմատը, կաթսան դնել միջին կրակի վրա, եփել, մինչև ջուրն սկսի եռալ, եռալուց անմիջապես հետո կրակն իջեցնել, եփելու ամբողջ ընթացքում քափը քաշել։ Արգանակը հարկավոր է եփել 3-4 ժամ, անջատելուց 10 րոպե առաջ ավելացնել կանաչին։
Ձկան արգանակ պատրաստելու համար անհրաժեշտ է ոչ յուղոտ, միջին չափի 2 ձուկ, 1 գլուխ սոխ, 1-2 գազար, ուրց կամ խնկունի, դափնու տերև, աղ։
Ձուկը պետք է մաքրել, լվանալ, մսոտ կտորները հեռացնել, ողնաշարը, գլուխը, լողակներն ու պոչերը շարել կաթսայի մեջ, ավելացնել սոխն ու գազարը, ջուր լցնել, միացնել կրակը, սպասել, մինչև եռա, ապա իջեցնել կրակը այնքան, որպեսզի արգանակը միայն «ներսից» եռա, եփել 1-1,5 ժամ, կրակն անջատելուց 10 րոպե առաջ ավելացնել կանաչին։
Ձկան ոսկորներից արգանակ պատրաստելու համար անհրաժեշտ է 2-4 ձկան ողնաշար, 1-2 ձկան գլուխ, 2 թեյի գդալ խնձորի բնական քացախ, 1-2 գլուխ սոխ, նեխուրի ցողուն, թարմ կանաչեղեն, դափնու տերև։
Բաղադրիչները, բացի կանաչուց, շարել կաթսայի մեջ, վրան ջուր լցնել, ավելացնել խնձորի քացախն ու թողնել, որ 30-60 րոպե մնա սենյակային ջերմաստիճանում, որից հետո կաթսան դնել կրակին, սպասել, մինչև եփվող արգանակն սկսի եռալ, եռալուց անմիջապես հետո իջեցնել կրակը, քափը քաշել, թողնել շատ ցածր կրակի վրա այնպես, որ արգանակը միայն «ներսից» եռա, եփել 4-6 ժամ։ Անջատելուց 10 րոպե առաջ ավելացնել կանաչին։ Պատրաստ լինելուց հետո սպասել, որ արգանակը սառչի, դառնա սենյակային ջերմաստիճանի, ապա քամել այն թանզիֆի օգնությամբ, պահել սառնարանում։
Տավարի մսի ոսկորներով արգանակը նույն եղանակով է պատրաստվում, պարզապես ձկան ոսկորների փոխարեն օգտագործվում են տավարի մսի ոսկորները, իսկ արգանակը 4-6 ժամի փոխարեն՝ 8-12 ժամ է եփվում։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։