27/01/2023 21:35
Կարագի առողջ այլընտրանք. Ինչպես ստանալ վիտամիններ
Միայն կարագով ուտելիք պատրաստելը ձանձրալի է և ոչ այնքան առողջարար:
Եթե ցանկանում եք կարգավորել ձեր սննդակարգը և սնունդն էլ ավելի համեղ դարձնել, ապա կարագը ժամանակ առ ժամանակ կարող եք փոխարինել առողջ այլընտրանքով: Տարբերակները շատ են, իսկ ընտրությունը կախված է խոհարարական նպատակներից և նախասիրություններից:
Ձիթապտղի յուղ
Կարագի ամենահայտնի և առողջարար այլընտրանքը ձիթապտղի յուղն է: Սակայն ձիթապտղի յուղը (ամենաբարձր կարգի) չպետք է օգտագործվի տապակելու համար և ենթարկվի ջերմային մշակման, քանի որ այդ դեպքում բոլոր օգտակար հատկությունները մի ակնթարթում կվերանան։
Եթե պատրաստվում եք տապակել կամ թխել, ապա նախապատվությունը տվեք զտված ձիթապտղի յուղին։ Համային առումով այն ավելի պարզ է և զուրկ է այն յուրահատուկ բույրից, որն ունի էքստրա բուսական յուղը, բայց բաղադրության առումով այն մնում է շատ օգտակար և կարելի է տաքացնել՝ առանց սննդարար նյութերի կորստի վտանգի։
Ձիթապտղի յուղի կանոնավոր օգտագործումը կբարելավի առողջությունն ու իմունիտետը։ Գիտականորեն ապացուցված է, որ այս մթերքը բարենպաստ ազդեցություն ունի սրտի և արյան անոթների վրա, կարգավորում է արյան ճնշումը, ամրացնում է ոսկորները, հանգստացնում է նյարդային համակարգը և երիտասարդացնում օրգանիզմը։
Կոկոսի յուղ
Կարագի մեկ այլ հիանալի այլընտրանք, որը կարող է դիմակայել բարձր ջերմաստիճանին, կոկոսի յուղն է: Ընտրելիս ուշադրություն դարձրեք պիտակին, գնեք միայն օրգանական կոկոսի յուղ:
Այն ավելի քան 90%-ով բաղկացած է հագեցած ճարպաթթուներից, ինչը կոկոսի յուղը դարձնում է ջերմակայուն: Այն նաև պարունակում է լաուրիկ ճարպաթթու, որն իջեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը և պայքարում օրգանիզմում պաթոգեն բակտերիաների դեմ։ Սենյակային ջերմաստիճանում մնում է փափուկ և թարմ՝ բավականին երկար ժամանակ։
Գի
Առողջ ապրելակերպի և ճիշտ սնվելու սիրահարների համար այս յուղը հայտնություն է: Հնդկաստանում, որտեղից գալիս է այս յուղը, այն օգտագործվում է ոչ միայն խոհանոցում, այլև կրոնական արարողությունների, ինչպես նաև բուժական նպատակներով։
Գին լավացնում է մարսողությունը, ամրացնում է իմունային համակարգը, բալանսավորում լյարդի և աղիների աշխատանքը, առույգացնում է և հանգստացնում: Հնդկական այս յուղն ունի ախորժելի սաթի գույն և հետաքրքիր, թեթևակի կարամելային համ:
Սալ
Կարագի փոխարեն երբեմն կարելի է օգտագործել նաև խոզի ճարպ,բայց դրա բաղադրությունն ուղղակիորեն կախված է կենդանուն տրված կերի որակից։ Խոզի ճարպով կարող եք տապակել միս, թռչնամիս, ձուկ և պատրաստել նույնիսկ նրբաբլիթ:
Ավոկադո
Ավոկադոն կարագի ևս մեկ հիանալի այլընտրանք է: Հյուսվածքով և սննդային արժեքով այս երկու ապրանքները շատ նման են, բայց էկզոտիկ այս մրգի յուղը ավելի առողջարար է։ Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք պատկանում են առողջ ճարպերի կատեգորիային։
Յոգուրտ
Ճիշտ պատրաստված բնական յոգուրտը պարունակում է վիտամիններ, հանքանյութեր (կալցիում, մագնեզիում) և այլ արժեքավոր նյութեր, որոնք ամրացնում են իմունային համակարգը, նորմալացնում նյութափոխանակությունը և բարելավում աղիքային միկրոֆլորան: Նման յոգուրտը հատկապես լավ կհամադրվի ձկան, խմորեղենի, կամ աղցանների հետ։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։