03/02/2023 19:38
Դեպքեր, երբ գարեջրի օգտագործումը արդարացված է․ Խմիչքի օգտակար հատկությունները
Բացի իր յուրօրինակ համից, գարեջուրն ունի նաև բուժիչ հատկություններ, որոնց մասին քչերը գիտեն։
Խոսքն, իհարկե, բարձրորակ բնական գարեջրի և դրա չափավոր օգտագործման մասին է։
Գարեջրի օգնությամբ ոչինչ բուժել հնարավոր չէ, բայց ըմպելիքը գրագետ օգտագործելով՝ կարող ենք օգնել օրգանիզմին աշխատել ճիշտ։
Գարեջրի մեջ առկա գայլուկն օժտված է հակաբորբոքային, հակաօքսիդանտ հատկություններով և շնչառական վիրուսների տարածումը կանխելու հատկությամբ: Այսպիսով, գարեջուրն իսկապես կարող է օգնել գրիպի և մրսածության բուժման դեպքում:
Գայլուկի սածիլները պարունակում են եթերայուղ, հոփի խեժեր, մոմ, մաստակ, վալերիական և գայլուկ թթուներ, կարոտին, ասկորբինաթթու, ֆլավոնոիդներ, B և PP վիտամիններ և այլ միացություններ: Գայլուկի երիտասարդ ընձյուղներն ու տերևները պարունակում են մեծ քանակությամբ ասկորբինաթթու:
Գարեջուրն ունի միզամուղ ազդեցություն և ազդում է երիկամների և սրտի աշխատանքի վրա։ Այն ունակ է նվազեցնելու երիկամների քարերի առաջացման վտանգը։
Գարեջուրը կարող է 40%-ով նվազեցնել երիկամներում քարերի առաջացման հավանականությունը՝ օրգանիզմից հեռացնելով նատրիումի ավելցուկը։ Բայց միայն այն դեպքում, եթե այն օգտագործվում է չափավոր: Իսկ եթե արդեն կան քարեր կամ դրանց առաջացման հակում, շատ գարեջուր խմելը միայն կխորացնի խնդիրը։
Իր միզամուղ ազդեցության շնորհիվ, գարեջուրը կարող է նվազեցնել արյան անոթներում հեղուկի քանակը։ Այն օգնում է իջեցնել արյան ճնշումը, ինչը նշանակում է, որ կարող է դրականորեն ազդել այնպիսի պայմանների վրա, ինչպիսիք են.
սրտային անբավարարություն,
երիկամային անբավարարություն,
հյուսվածքների և օրգանների այտուցվածություն։
Այս գործընթացը նվազեցնում է արյան ծավալը, ինչը հեշտացնում է սրտի մղումը, որն իր հերթին նվազեցնում է արյան ճնշումը: Գարեջուրը չափավոր քանակությամբ նվազեցնում է հեղուկի պարունակությունը հյուսվածքներում, ինչպես նաև օգնում է նվազեցնել արյան մեջ ազոտի նյութափոխանակության արտադրանքի կոնցենտրացիան:
Գարեջուրը լավացնում է նաև քունը. Դա պայմանավորված է նրանով, որ գայլուկը մեծացնում է GABA նեյրոհաղորդիչների ակտիվությունը, մի նյութ, որն ունի հանգստացնող ազդեցություն և նվազեցնում է նյարդային համակարգի ակտիվությունը։ Այն օգնում է օրգանիզմին պատրաստել ավելի հանգիստ քնի:
Գայլուկը ազդում է սերոտոնինի և ադենոզինի արտադրության վրա, որոնք ակտիվորեն մասնակցում են գիշերային քնի կազմակերպման մեխանիզմներին։ Այն ունի մեղմ հանգստացնող ազդեցություն, շտկում է քնի և արթնության ռիթմը և նվազեցնում հիպերգրգռվածությունը: Ազդում է քնի որակի և քնելու ժամանակի վրա։ Բացի այդ, գարեջրի շնորհիվ ակտիվանում են ուղեղի էներգետիկ պրոցեսները, մեծանում է հյուսվածքների շնչառական ակտիվությունը, բարելավվում է ուղեղի կողմից գլյուկոզայի օգտագործումը և արյան մատակարարումը։
Բայց քնելուց անմիջապես առաջ, իհարկե, պետք չէ գարեջուր խմել։
Գարեջուրը ունակ է նաև նվազեցնելու սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը․ Գարեջուրը պարունակում է վիտամին B6-ի օրական արժեքի մոտ 30%-ը, թեև դրա ոչ ակտիվ ձևով: Հետևաբար, նրանք, ովքեր խմում են ըմպելիքը, օրգանիզմում այս վիտամինն ավելի շատ է: Այն պատասխանատու է հոմոցիստեինի ավելցուկային արտազատման համար, որը կուտակվելով նպաստում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացմանը։
Բայց շատերն ունեն այս ձևով վիտամին B6-ի կլանման գեների մուտացիա: Ուստի նման մարդկանց միայն գարեջուրը չի բավականացնի։ Ավելին, դա կարող է հանգեցնել արյան մեջ վիտամին B6-ի կուտակմանը, հետևաբար բարձրացնել հոմոցիստեինի մակարդակը։ Պետք է զգույշ լինել՝ հատկապես չափաբաժիններն ընտրելիս։
Որակյալ գարեջուրը պարունակում է մոտ 1 գ լուծվող մանրաթել, որը հարմար է օրգանիզմում վատ խոլեստերինի մակարդակը նվազեցնելու համար։
Լուծվող մանրաթելն ունակ է կլանել ջուրը՝ վերածվելով գելանման նյութի աղեստամոքսային տրակտում։ Այս մանրաթելի առավելությունն այն է, որ այն ծառայում է որպես սննդամթերք օգտակար բակտերիաների համար։ Բայց ամեն ինչ պետք է չափավոր լինի: Օրգանիզմում գելանման զանգվածի չափազանց մեծ քանակությունը կարող է հակառակ ազդեցություն ունենալ և հանգեցնել աղեստամոքսային տրակտի անցանելիության խախտման:
Կարելի է գարեջրի չափավոր օգտագործմամբ վայելել խմիչքը և օգնել օրգանիզմին՝ չծանրաբեռնելով այն։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։