09/02/2023 22:03
Ժելատինի օրգանական այլընտրանքը. Ագար-ագարի օգտակար հատկությունները
Բուսական ժելատին, ցեյլոնտանգ, ճապոնական ժելատին, բենգալական ձկան սոսինձ. Ահա այս անվանումներով է տարբեր երկրներում հայտնի ժելատինի բնական փոխարինիչ ագար-ագարը։
Ագար-ագարի համար հիմք են ծառայում շագանակագույն և կարմիր ջրիմուռներից, այն չունի համ և բույր:
Այսօր վաճառքում կարելի է գտնել կեղծված արտադրանք։ Կարևոր ցուցանիշ է ագարի ժելացիայի տեսակը. որքան այն բարձր լինի, այնքան ավելի արագ կպնդանա արտադրանքը, և այնքան քիչ ագար պետք կլինի ավելացնել ճաշատեսակին:
Քանի որ ագարը բուսական ծագման մթերք է, ուստի այն խորհուրդ է տրվում օգտագործել հատկապես բուսակերներին և ծոմ պահողներին։
Ամենից հաճախ ագար-ագարը օգտագործվում է որպես ժելե ձևավորող բաղադրիչ և խտացուցիչ հրուշակեղենի պատրաստման մեջ՝ մարմելադ, ջեմ, մարշմալոու, սուֆլե, պուդինգներ, քաղցրավենիքի լցոնումներ: Բացի այդ, ագար-ագարը կարող է ավելացվել տարբեր պահածոների արտադրության մեջ, ինչպիսիք են միսը, բանջարեղենը և ձուկը, գարեջուրը, պաղպաղակը, մայոնեզը, հյութը, խտացրած կաթը:
Զրո կալորիաների շնորհիվ ագար-ագարն օգտագործվում է դիաբետով հիվանդ մարդկանց համար՝ որպես քաղցրի բնական այլընտրանք:
Ի տարբերություն ժելատինի, ագար-ագարի դոնդողունակությունը շատ ավելի լավն է, հետևաբար, պատրաստման ընթացքում այն պահանջում է մոտ 3 անգամ ավելի քիչ:
Ագար-ագարն ավելի արագ է կարծրանում (նույնիսկ սենյակային ջերմաստիճանում), մինչդեռ ժելատինին պնդանալու համար անհրաժեշտ է սառնարան, և արդեն 40 աստիճանի դեպքում դրանով պատրաստված բոլոր ուտեստները հալում են։
Ագար-ագարը կարելի է լուծել հյութերի մեջ, մինչդեռ ժելատինը չի սիրում մրգային թթուներ, այն պետք է լուծվի բացառապես ջրի մեջ։
Ագար-ագարն ունի յուրահատուկ հատկություն՝ ջերմաշրջելիություն։ Եթե ագարի վրա պատրաստված սառեցված դոնդողը տաքացվի, այնուհետև նորից սառչի, արտադրանքը նորից կդառնա դոնդող։ Ժելատինը չունի այս հատկությունը։
Ագար-ագարը չունի հոտ և համ, ինչը շատ կարևոր է աղանդեր պատրաստելիս։
Ագարը բանջարեղենի խտացուցիչ է, որն իդեալական է բուսակերների և որոշ ազգային խոհանոցներում օգտագործելու համար, քանի որ բուսակերներն իրենց սննդակարգից բացառում են ժելատինը։
Ագար-ագարը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ, միկրո և մակրո տարրեր, ինչպես նաև մարդկանց համար օգտակար այլ նյութեր։ Այն օգնում է օրգանիզմից հեռացնել թունավոր նյութերը, օգնում է մաքրել լյարդը տարբեր վնասակար միացություններից և ավելորդ լեղուց, ինչպես նաև ամրացնում է թոքերը։
Միևնույն ժամանակ ագար-ագարը դժվարամարս է ստամոքս-աղիքային համակարգի կողմից, հետևաբար այն հաճախ օգտագործվում է որպես արդյունավետ լուծողական միջոց։ Բայց նման էֆեկտ ստանալու համար հարկավոր է այս նյութից շատ ավելի շատ օգտագործել, քան օգտագործվում է խոհարարական նպատակներով։
Բացի այդ, ագար-ագարն օգտագործվում է նաև որպես հակաբորբոքային միջոց։ Ջրիմուռները, որոնցից ագար է արդյունահանվում, պարունակում են ֆուոիդան, որը թեթևացնում է հիվանդության ընթացքը կրծքագեղձի քաղցկեղով հիվանդ կանանց մոտ։ Որոշ հետազոտությունների համաձայն՝ ջրիմուռները ոչ միայն դանդաղեցնում են, այլև կանխարգելում են քաղցկեղածին բջիջների տարածումը։
Որոշելու համար, թե որքան լավ եք նոսրացրել ագար-ագարը, վերցրեք մեկ թեյի գդալ հեղուկ և թողեք այն մեկ րոպե սառնարանում, նախքան ձեր ուտեստը սառեցնելը: Եթե խառնուրդը սառել է և համամասնությունը ճիշտ է ընտրված, դուք կարող եք սառեցնել ամբողջ ուտեստը: Եթե ոչ, ապա պետք է մի քիչ էլ փոշի նոսրացնել ջրի մեջ և լցնել ընդհանուր զանգվածի մեջ։
Ագար-ագարը կարող է փոխարինել ժելատինին ցանկացած բաղադրատոմսով, սակայն խտացուցիչի անհրաժեշտ քանակությունը պետք է կրճատվի 3 անգամ:
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։