20/03/2023 19:33
Հակաբիոտիկների բացասական ազդեցությունն օրգանիզմի կենսագործունեության վրա. Կանխարգելիչ միջոցներ
Փաստ է, որ հակաբիոտիկները ազդում են ստամոքս-աղիքային տրակտի վրա, սակայն քչերը գիտեն, թե ինչպես կարելի է նվազագույնի հասցնել դրանց բացասական ազդեցությունը:
Հակաբիոտիկները բնական կամ արհեստականորեն սինթեզված նյութեր են, որոնք կարող են ազդել բակտերիաների աճի և զարգացման վրա: Հակաբիոտիկների ընդունումը անհրաժեշտ միջոց է որոշ լուրջ հիվանդությունների առկայության դեպքում, որոնք սպառնում են մարդու առողջությանը։
Ցավոք, հակաբիոտիկների ազդեցության տակ մահանում են ոչ միայն պաթոգեն բակտերիաները, այլև օրգանիզմի օգտակար միկրոֆլորան, հակաբիոտիկ թերապիայի կուրսից հետո միկրոֆլորայի վերականգնումը պարտադիր է։ Ամենից հաճախ հակաբիոտիկները նշանակվում են՝ թոքաբորբի, տուբերկուլյոզի, արյան թունավորումների, ստամոքս-աղիքային սուր վարակների, հետվիրահատական բարդությունների, սեռավարակների դեպքում։
Հակաբիոտիկների ընդունման բացասական հետևանքները բազմազան են և ազդում են բազմաթիվ օրգանների և համակարգերի վրա: Նկատվում են նյարդային համակարգի, բջջային շնչառության համակարգի խանգարումներ և ալերգիկ ռեակցիաներ։
Այնուամենայնիվ, առավել ցայտուն բացասական ազդեցությունը տեղի է ունենում ստամոքս-աղիքային տրակտի հետ կապված խնդիրների պարագայում։
Աղիքային միկրոֆլորայի խախտում. Սինթետիկ լայն սպեկտրի հակաբիոտիկները ուղղված են զանգվածային ոչնչացմանը, ներառյալ այն միկրոօրգանիզմները, որոնք անհրաժեշտ են մարդու նորմալ կյանքի համար: Քանի որ օգտակար միկրոֆլորան կարող է վերականգնվել բավականին երկար ժամանակ, նոր պաթոգեն բակտերիաները և սնկերը կարող են իրենց տեղը գրավել աղիքներում, ինչը հանգեցնում է անձեռնմխելիության նվազմանը և մեծացնում քրոնիկ հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։
Մարսողական համակարգի խանգարումներ. Հակաբիոտիկների ընդունումը բացասաբար է անդրադառնում օրգանիզմի մարսողական համակարգի վիճակի վրա, օգտակար բակտերիաների կողմից արտադրվող ֆերմենտների պակասը զգալիորեն նվազեցնում է մարսման բնականոն ընթացքը: Սա հանգեցնում է ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռման, ինչպես նաև խաթարում է ներքին սեկրեցիայի աշխատանքը։
Հակաբիոտիկների ազդեցության տակ փոխված միկրոֆլորան չի կարող կատարել իր կենսական գործառույթները՝ մարսողական, սինթետիկ և այլն: Այս գործառույթների խախտման հետևանքները ազդում են ամբողջ մարմնի վրա:
Դիսբիոզով պայմանավորված պայմանները ներառում են՝
շաքարային դիաբետ,
գիրություն,
բրոնխիալ ասթմա։
Եթե միկրոֆլորայի հավասարակշռությունը խախտվում է, ապա մեծանում է նաև մի շարք վարակիչ հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։
Հիվանդների մոտ առկա ախտանշաններն են՝ գրգռված աղիք, սրտխառնոց, փսխում, որովայնի ցավ, փորլուծություն: Հենց վերջինն էլ հանդիսանում է հակաբիոտիկների ընդունման բացասական հետևանքներից ամենատարածվածը։
Կանխարգելիչ միջոցառումներ հակաբիոտիկների կուրսից հետո.
Հակաբիոտիկների ընդունման բացասական հետևանքները նվազագույնի հասցնելու համար պետք է հետևել մի շարք կանոնների, որոնք հանդիսանում են առողջությանը վնաս պատճառելու կանխարգելում։
Պետք է ընդունել հակաբիոտիկներ միայն համապատասխան բժշկի կողմից սահմանված կարգով: Հակաբիոտիկների ընդունման նպատակահարմարության մասին որոշումը պետք է կայացնի միայն բժիշկը։ Մասնագետն է, ով կընտրի անհրաժեշտ դեղը, թողարկման ձևը, դեղաչափը և կսահմանի ընդունման տևողությունը։ Հակաբիոտիկների օգտագործումն արդարացված է միայն բակտերիալ վարակների հետևանքով առաջացած հիվանդությունների դեպքում։ Վիրուսային հիվանդությունների համար հակաբակտերիալ դեղամիջոցների օգտագործումը տեղին չէ:
Անհրաժեշտ է խստորեն հետևել դեղամիջոցի ընդունման կանոններին: Արյան մեջ հակաբիոտիկի օպտիմալ քանակությունը պահպանելու համար անհրաժեշտ են չափաբաժինների միջև հավասար ժամանակահատվածներ: Որոշ դեղեր ընդունվում են ուտելուց առաջ, իսկ մյուսները՝ հետո: Հետևաբար, նախքան հակաբակտերիալ դեղամիջոց ընդունելը, պետք է ուշադիր ուսումնասիրել օգտագործման ցուցումները և խստորեն հետևել դրա ընդունման կանոններին, հակառակ դեպքում դեղը արդյունավետ չի լինի:
Խստիվ արգելվում է դադարեցնել հակաբիոտիկների ընդունումը՝ բարելավման առաջին նշաններից հետո՝ առանց բժշկի իմացության: Միշտ անհրաժեշտ է ամբողջությամբ լրացնել դեղամիջոցի ընդունումը:
Կարելի է գրանցել, թե որ դեղամիջոցն եք ընդունել, որքան ժամանակ և ինչ հիվանդության համար: Արժե նշաններ անել, եթե կողմնակի ազդեցությունները կամ ալերգիկ ռեակցիաները առաջանան:
Մի՛ փորձեք ինքնուրույն կարգավորել դեղամիջոցի դեղաչափը: Անբավարար քանակությամբ հակաբիոտիկների ընդունումը մեծացնում է պաթոգենների դիմադրողականությունը դեղամիջոցի նկատմամբ, իսկ անվերահսկելի օգտագործումը և հակաբիոտիկի քանակի ավելացումը կարող են բացասաբար ազդել առողջության վրա:
Սննդակարգում կատարել համապատասխան ճշգրտումներ: Հակաբիոտիկների օգտագործման ընթացքում պահպանել դիետա: Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ճարպային, տապակած, կծու, թթու կերակուրներ կամ ալկոհոլ:
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։