12/04/2023 22:30
Սպիտակուցային սալիկների օգուտներն ու վնասները. Ինչպե՞ս ճիշտ օգտագործել դրանք
Սպիտակուցային սալիկները ծառայում են որպես արագ սնունդ` մարզիկների և բոլոր նրանց համար, ովքեր ուզում են պահպանել գեղեցիկ կազմվածքը: Սակայն, հակառակ անվանմանը, ոչ բոլոր սալիկներն են պարունակում սպիտակուցի բարձր կոնցենտրացիա։
«Ինչու՞ ուտել սպիտակուցային սալիկներ» հարցի պատասխանը կախված է սալիկների բաղադրությունից: Առանձնանում են հետևյալ տեսակները.
բարձր ածխաջրեր,
բարձր սպիտակուցներ,
հավասարակշռված (ածխաջրածին-սպիտակուց),
ցածր ածխաջրեր և ցածր կալորիականություն:
Սպիտակուցի սալիկները կարող են խթանել գիրացումը, եթե դրանք շատ ածխաջրեր ունեն: Նման սնունդը կարող է պարունակել այնքան կալորիա, որքան լիարժեք սնունդը, և նույնիսկ ավելին: Բարձր սպիտակուցային սալիկները ծառայում են որպես սնունդ մարզիկների համար, ովքեր ինտենսիվ մարզումների ցիկլի մեջ են:
Սպորտային բատոնները, որոնք պարունակում են ածխաջրեր և սպիտակուցներ օպտիմալ համամասնությամբ, կոչվում են հավասարակշռված: Իսկ ցածր ածխաջրածին ու ցածր կալորիականությունը հիմնականում օգտագործում են նիհարելիս։
Դրանք ունեն մի շարք դրական հատկություններ. Արագացնում են մկանների վերականգնումը և կարգավորում աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը։
Մեկ սալիկում նույնքան սպիտակուց կա, որքան լավ կաթնաշոռի կամ հավի կրծքամսի մեջ: Ինտենսիվ մարզումների ժամանակ մկանների վերականգնումը կարող է պահանջել այնքան շատ սպիտակուց, որը շատ դժվար է ստանալ միայն ստանդարտ սննդամթերքից: Այս դեպքում սալիկը կարող է փոխարինել սպիտակուցային կոկտեյլների ընդունմանը։
Շատ կարևոր է օրվա ընթացքում կալորիականության ավելցուկ պահպանելը, սակայն կյանքի դինամիկ ռիթմի դեպքում 5-6 անգամ սնունդ ընդունելը բավականին դժվար է։ Նման իրավիճակներում օգնության են հասնում բարձր կալորիականությամբ սալիկները, որոնք կարող են պարունակել օրական ընդունվող կալորիաների մինչև 25%-ը։
Ցածր կալորիականությամբ բատոնները նվազեցնում են ախորժակը և քաղցրավենիք ուտելու ցանկությունը:
Այս տեսակը կատարյալ է տղամարդկանց և կանանց համար, ովքեր փորձում են նիհարել: Ածխաջրերի և կալորիաների ցածր պարունակությամբ սալիկները չեն ազդի կազմվածքի վրա, բայց կարող են օգնել չխախտել սննդակարգը՝ հագեցնել քաղցի զգացումը և ազատվել քաղցրավենիք ուտելու ցանկությունից:
Սպիտակուցային սալիկների մասին խոսելիս անհրաժեշտ է ուշադրություն դարձնել մյուս կողմին՝ հնարավոր վնասին ևս:
Չարաշահման դեպքում հնարավոր է վնաս հասցնել օրգանիզմին։ Սալիկներով չի կարելի փոխարինել լիարժեք սնունդը։ Հատկապես վտանգավոր են սպիտակուցներով հարուստները, քանի որ սպիտակուցներով գերհագեցվածությունը կարող է առաջացնել ալերգիա, իսկ երիկամների կամ լյարդի հիվանդությունների դեպքում՝ խնդիրներ։
Սպիտակուցի սալիկների արդյունավետությունը, օգուտներն ու վնասները հիմնականում կախված են այն հանգամանքից, թե արդյոք դրանք ճիշտ են ընտրվել։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։