14/07/2023 22:26
Նեխուրի ցողունի օգտակար հատկությունները
Ճաշատեսակների, պահածոների և այլ արտադրատեսակների մեջ մշտապես օգտագործվող բանջարեղենային մշակաբույս նեխուրը մինչև 17-րդ դարը օգտագործվում էր միայն բուժական և դեկորատիվ նպատակներով։
Այժմ նեխուրը լայն կիրառություն է գտել խոհարարության, դեղագործության և օծանելիքի ոլորտում։ Առավել օգտակար են նեխուրի ցողունները և արմատը։ Այս բույսը կարելի է անվանել և՛ բանջարեղեն, և՛ համեմունք։
Մարդիկ, ովքեր հոգ են տանում առողջության և գեղեցկության մասին, պարբերաբար ուտում են այս արմատային մշակաբույսի ցողունները ոչ միայն հում վիճակում, այլև որպես տարբեր առողջարար ուտեստների մաս:
Նեխուրի ցողունները պարունակում են մեծ քանակությամբ PP, E, K, C, B1, B2, B5 վիտամիններ։ Այս արմատային մշակաբույսի բարակ ցողունից օրգանիզմն ստանում է C և A վիտամինների օրական անհրաժեշտ ծավալի մինչև 8%-ը: Բուրավետ բույսը պարունակում է բազմաթիվ հանքանյութեր՝ ցինկ, երկաթ, սելեն, ֆոսֆոր, մագնեզիում և կալցիում: Նեխուրի ցողունները հարուստ են նիկոտինային և գլուտամինաթթուներով, գլյուկոզիդներով և ֆլավոնոիդներով։
Նեխուրը պարունակում է վիտամիններ, սպիտակուցներ, հանքանյութեր, դրանք կայուն վիճակում են պահում մարդու օրգանիզմը։ Բույսը պարունակում է նաև օգտակար ամինաթթուներ (ասպարագին, թիրոզին, կարոտին), մանրաթել, ինչպես նաև խոլին, սպիտակուց և ապիոլ, որը նեխուրին յուրահատուկ, մի փոքր աղի համ է հաղորդում։ Լեղապարկի և երիկամների հիվանդություններով տառապողները աղի փոխարեն օգտագործում են նեխուրի ցողուններ։
Նեխուրը հաջողությամբ կարող է լուծել առողջական որոշ խնդիրներ, եթե մշակաբույսը պարբերաբար կիրառվի առողջ սննդակարգում։
Նեխուրի ցողուններն օգտակար են միզուղիների և մարսողական համակարգի հիվանդությունների դեպքում, քանի որ ունեն միզամուղ ազդեցություն և նպաստում են ավելորդ հեղուկի ակտիվ հեռացմանը օրգանիզմից։
Նեխուրում մագնեզիումի և երկաթի օպտիմալ պարունակությունը կարող է կանգնեցնել քաղցկեղային բջիջների աճը և զգալիորեն դանդաղեցնել օրգանիզմում ուռուցքաբանական պրոցեսը։
Հիպոգլիկեմիկ հատկությունները թույլ են տալիս այն օգտագործել շաքարախտի բուժման համար։ Պարբերաբար ուտելով նեխուրի ցողունները՝ դիաբետիկները կարող են զգալիորեն նվազեցնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը:
Բուրավետ արմատային մշակաբույսում ակտիվ միացություններ ֆտալիդները, կալցիումը, նատրիումը, կալիումը և մագնեզիումը, օգնում են նվազեցնել արյան ճնշումը:
Նեխուրի ցողունը դրական է ազդում նաև նյարդային համակարգի վրա՝ պաշտպանում է սթրեսից, գերհոգնածությունից և լարվածությունից, օգնում է կենտրոնացնել հիշողությունն ու ուշադրությունը, ապահովում է հանգիստ և առողջ քուն։
Նեխուրը գործնականում չի պարունակում կալորիա (100 գ - 18 կկալ): Օգնում է նորմալ նյութափոխանակությանը, ուստի սննդաբաններն առաջարկում են քաշը կորցնելու մեթոդներ, որոնց հիմքում նեխուրի ցողունն է։ Մթերքում վիտամին C-ի բարձր պարունակությունն օգնում է ամրապնդել իմունային համակարգը։
Նեխուրի օգտագործման հակացուցումներ
Չնայած այն հանգամանքին, որ նեխուրը անվտանգ բույս է, այնուամենայնիվ, դրա օգտագործումը չպետք է չարաշահել։ Երակների վարիկոզ լայնացման և թրոմբոֆլեբիտի դեպքում, ինչպես նաև հղիության վեցերորդ ամսից հետո և կրծքով կերակրելիս խորհուրդ է տրվում չօգտագործել նեխուր։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։