28/08/2023 23:20
Լոլիկի օգուտներն ու վնասներն օրգանիզմին. Որո՞նք ընտրել և ինչպե՞ս մատուցել
Զարմանալիորեն, բանավեճը, թե ինչ է լոլիկը, շարունակվում է 19-րդ դարից: 1893 թվականին ԱՄՆ Գերագույն դատարանը վճռեց, որ լոլիկը համարվում էր բանջարեղեն, քանի որ այն մատուցվում էր ոչ թե որպես դեսերտ, ինչպես միրգը, այլ որպես առաջին և երկրորդ ճաշատեսակների մաս։
Լոլիկը հարմար է ցածր կալորիականությամբ սննդակարգ ապահովելու համար։ 100 գ լոլիկի մեջ կա ընդամենը 18 կկալ, որից 0,88 գ սպիտակուց, 0,2 գ ճարպ և 2,69 գ ածխաջրեր։
Լոլիկը պարունակում է բջջանյութ, որն օգտակար է մարսողության համար, ինչպես նաև կալիում և մագնեզիում, որոնք անհրաժեշտ են սրտանոթային համակարգի առողջության համար։
Ապացուցված է, որ լոլիկը հարուստ է լիկոպինով: Որոշ հետազոտությունների համաձայն՝ այն կարող է նվազեցնել ոչ միայն ինսուլտի կամ սրտի կաթվածի, այլև ընդհանրապես քրոնիկական բորբոքման վտանգը։ Լոլիկի հյութի մշտական օգտագործումը լիկոպինի պարունակության պատճառով կարող է արյունը նոսրացնել։
Սովորական առողջ մարդու համար լոլիկից վախենալու պատճառ չկա։ Այնուամենայնիվ, որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ հոդատապով հիվանդ մարդկանց մոտ մեծ քանակությամբ լոլիկ ուտելու դեպքում հիվանդության բռնկումներն ավելի հաճախ են լինում: Դրանք կարող են նաև այրոց առաջացնել ստամոքսի խնդրով հիվանդ մարդկանց մոտ:
Լոլիկի որոշ տեսակներ կարող են ավելի շատ հիստամին ունենալ, քան մյուսները: Ուստի հիստամինի նկատմամբ անհատական զգայունություն ունեցող մարդիկ կարող են լոլիկ ուտել միայն բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո։
Սննդագետները խորհուրդ է տալիս ընտրել չափավոր փափուկ լոլիկ՝ վառ մաշկով, կանաչ պոչով և բնորոշ բույրով։ Լոլիկը չպետք է ունենա կանաչ բծեր, այրվածքներ կամ վնասներ։
Լոլիկը լավագույնս պահվում է սենյակային ջերմաստիճանում: Սառնարանում երկար պահելու պատճառով դրանց հյուսվածքը կարող է փչանալ։
Եթե լոլիկը դեռ չի հասունացել, կարելի է այն բանանի հետ դնել թղթե տոպրակի մեջ, կամ թողնել պատուհանագոգին՝ ցողունը վերև։ Այսպիսով, պտուղները ավելի արագ են հասունանում:
Լոլիկը լավ է ուտել ցանկացած ձևով: Թարմ լոլիկը ավելի շատ վիտամին C կունենա, քան ջերմային մշակվածը, բայց դա մեծ դեր չի խաղա։
Սակայն լոլիկի հակաօքսիդանտները՝ լիկոպենը և բետա-կարոտինը, ավելի կենսաակտիվ են դառնում պահածոյացման և ջերմային մշակման ժամանակ: Եթե ցանկանում եք դրանք ստանալ ավելի շատ, վերցրեք տոմատի մածուկ:
Ֆերմենտացման գործընթացում լոլիկը պրոբիոտիկներ է արտադրում, որոնք բարելավում են աղիքային միկրոբիոտայի վիճակը։ Ուստի ֆերմենտացված լոլիկը հատկապես օգտակար է։
Արևի տակ չորացրած լոլիկը զուրկ է խոնավությունից, բայց պահպանում է սովորական մրգերի բոլոր օգտակար հատկությունները։ Սա մանրաթելերի հիանալի աղբյուր է։
100 գ չորացրած լոլիկը պարունակում է վիտամին C-ի գրեթե ամբողջ օրական պահանջը կանանց համար և գրեթե կեսը տղամարդկանց համար: Բայց հիշեք, որ դրանք նույնպես ավելի շատ կալորիա ունեն, քան հում մրգերը՝ 258 կկալ 100 գ-ում:
Հակացուցումների բացակայության դեպքում համարձակորեն կարելի է ուտել աղած, չորացրած և թթու լոլիկ։
Եվ վերջում, պետք է ասել, որ հակառակ առասպելների՝ չհասունացած լոլիկը վնասակար չէ օրգանիզմի համար, դա ապացուցում են վերջին ուսումնասիրությունները։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։