16/09/2023 21:05
Նոր գործոն, որը մեծացնում է գիրության վտանգը
Սպիտակուցները առանցքային դեր են խաղում գիրության հարցում։ Սիդնեյի համալսարանի (Ավստրալիա) մասնագետները պարզել են, որ սննդի մեջ սպիտակուցի պակասը ստիպում է օրգանիզմին ավելի շատ կալորիաներ ներծծել՝ ամինաթթուների բնական կարիքը հոգալու համար: Արդյունքում դա կարող է հանգեցնել գիրության։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences ամսագրում:
Գիտնականները կատարել են գիտական աշխատությունների մետա-վերլուծություն, որոնք նվիրված են եղել ճարպակալման զարգացման վրա սպիտակուցի ազդեցության ուսումնասիրությանը:
Հեղինակները պարզել են, որ մարդիկ ամենից շատ կախված են սպիտակուցի ընդունումից: Այսպիսով, եթե սննդի մեջ առկա սպիտակուցը նոսրացվում է ճարպերով և ածխաջրերով, ապա տեղի է ունենում մարսվող սննդի էներգիայի փոխհատուցման աճ:
Հեղինակները նաև պարզել են, որ մանկության տարիներին շատ սպիտակուցներ ընդունելը նույնպես մեծացնում է գիրության վտանգը։ Բանն այն է, որ դա մեծացնում է օրգանիզմի՝ սպիտակուցի կարիքը նաև հասուն տարիքում: Արդյունքում մարդը բախվում է սննդի պակասի հետ, ինչից էլ գործարկվում է վերը նկարագրված մեխանիզմը։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն