06/12/2023 20:13
Տանը պատրաստվո՞ղ, թե՞ տարաներով պատրաստի մանկական սնունդ. ո՞րն ընտրել
Նորածնային տարիքի երեխայի օրական ռացիոնը կազմելիս անհրաժեշտ է ուշադրություն դարձնել առողջ սննդի ընտրությանը։ Շատերը նախընտրում են կերակրել երեխային սեփական ձեռքերով և տնային պայմաններում պատրաստված սննդով՝ հստակ իմանալով, որ այնտեղ չկա աղ, շաքար, համի ուժեղացուցիչներ և այլն։ Իսկ ոմանք էլ վստահում են մանկական սննդի արտադրողներին՝ մտածելով, որ պահածոյացված սնունդը՝ պյուրե, կաթնախառնուրդ և այլն, չի կարող վնասել երեխայի առողջությանը։ Հասկանանք՝ ինչպե՞ս։
Վեճերը, թե որ սնունդն է նախընտրելի շատ փոքր երեխաների համար՝ տնական, թե արդյունաբերական արտադրության, շարունակվում են շատ երկար ժամանակ և չեն դադարում առ այսօր։ Մանկական սննդի արդյունաբերությունը շատ համառորեն, կարելի է ասել՝ նույնիսկ մոլուցքով փորձում է զանգվածային սպառողին համոզել, որ պահածոյացված մանկական սնունդը ոչ միայն վնասակար չէ աճող օրգանիզմի համար, այլև կարևոր դեր է խաղում երեխայի մարմնի ձևավորման գործում: Այժմ գրեթե ամբողջությամբ ձևավորվել է այն կարծիքը, որ տարայով պատրաստի սնունդը կարող է շատ հաջողությամբ փոխարինել տանը ինքնուրույն պատրաստված սննդին։
Սկսենք նրանից, որ կյանքի առաջին տարում երեխայի սնունդը գրեթե ամբողջությամբ հիմնված է միայն մոր կաթի կամ արհեստական հարմարեցված խառնուրդների վրա։ Բոլոր լրացուցիչ սննդամթերքները ներմուծվում են 4-6 ամսականից ոչ շուտ և նախատեսված են փոքրիկին «մեծահասակների» սննդին ընտելացնելու համար: Ավելին, բոլոր տեսակի հավելյալ սննդատեսակներն առաջին հերթին ուղղված են երեխային անհրաժեշտ սննդանյութերով և վիտամիններով ապահովելուն։ Սա նշանակում է, որ լրացուցիչ կերակրման հարցում ընտրությունը և նախապատվությունները չափազանց կարևոր են: Այս հարցը ավելի մանրամասն հասկանալու համար արժե հաշվի առնել երկու տեսակետների դրական և բացասական կողմերը:
Ավագ սերնդի ներկայացուցիչները պնդում են, որ սկզբունքորեն չի կարող լինել ավելի լավ տնական կերակուր, որը պատրաստվել է ամենաթարմ բաղադրիչներից: Սա բավականին դժվար է վիճարկել, քանի որ, ինչպես գիտեք, սննդանյութերի և վիտամինների մեծ մասը իրենց օգտակար հատկությունները հակված են կորցնել շատ կարճ ժամանակ անց:
Այնուամենայնիվ, բնական մանկական սննդի կողմնակիցները մոռանում են մի կարևոր բան. Այո, տնական սնունդը բոլոր չափանիշներով շատ ավելի առողջարար է, քան տարաներով սնունդը, բայց ներկայիս էկոլոգիայի վիճակը շատ մտահոգիչ է։
Այժմ մեր ողջ սննդակարգը կազմված է այն ապրանքներից, որոնք շուկայում ձեռք են բերվել «տնականի» անվան տակ այն մարդկանցից, ովքեր ակնհայտորեն հեռու են գյուղատնտեսությունից, կամ էլ ձեռք են բերվել մոտակա սուպերմարկետից և բերվել շատ էկզոտիկ երկրներից: Ամենուր ահազանգեր են հնչում. զգույշ եղեք, այն ամենը, ինչ մենք ուտում ենք, առողջ կամ նույնիսկ անվտանգ չէ: Այսպիսով, նման պայմաններում հնարավո՞ր է հավատարիմ մնալ այն կարծիքին, որ այդպիսի բաղադրիչներով սնունդ ստացող երեխան առողջ կմեծանա։
Տանը ինքնուրույն պատրաստված մանկական սնունդը կլինի շատ ավելի առողջ և որակյալ, քան «արհեստականը» այն դեպքում, եթե կատարվի հիմնական պայմանը՝ բոլոր ապրանքները պետք է լինեն ամենաբարձր որակի, աճեցված առանց քիմիական պարարտանյութերի օգտագործման։ Գնված լինեն վստահելի վաճառողից և պատշաճ կերպով մշակված: Այսօր գոյություն ունեցող տնային սնուցման լավագույն տարբերակն անձամբ աճեցված կամ հայտնի և պատասխանատու արտադրողից գնված ապրանքների օգտագործումն է:
Մանկական սննդի արդյունաբերությունն այժմ հասել է աննախադեպ չափերի։ Սուպերմարկետների, մասնագիտացված խանութների և դեղատների դարակները բառացիորեն լցված են բոլոր տեսակի տարաներով՝ «... տարեկան երեխաներին կերակրելու համար» մակագրությամբ։ Եվ շատ հոգատար ծնողներ, անթաքույց ֆանատիզմով, գնում են այս ամբողջը, որպեսզի գոհացնեն և փայփայեն իրենց սիրելի երեխային։
Արտադրողները միաձայն պնդում են, որ մանկական պահածոների արտադրության մեջ լրացուցիչ կոնսերվանտներ, սննդային հավելումներ կամ լցոնիչներ չեն օգտագործվում։ Այնուամենայնիվ, պարզապես նայել է պետք պատրաստի մանկական սննդի ցանկացած տարայի, և կառաջանան մի շարք հարցեր. Օրինակ՝ 12 ամիս պահպանման ժամկետ ունեցող սնունդը կարո՞ղ է օգտակար լինել։ Կա՞ն տեխնոլոգիաներ, որոնք թույլ են տալիս այդքան երկար պահպանել բոլոր կենսական վիտամիններն ու սնուցիչները։
Արտադրողները պնդում են, որ օգտագործում են նորագույն սարքավորումներ և նորագույն ձեռքբերումներ մանկական սննդի ոլորտում, այլ կերպ ասած՝ «տարաների» մեջ կան վիտամիններ և սնուցիչներ։ Այնուամենայնիվ, ցանկացած գիտնական վիճարկելու է այս հայտարարությունը. որոշ նյութեր թթվածնի հետ մեկ անգամ շփման արդյունքում կազմալուծվում են բաղադրիչների, այսինքն՝ ընդամենը հաշված րոպեների ընթացքում: Այսպիսով, ի՞նչ պետք է անի արտադրողը, որպեսզի կարողանա պահպանել դրանք տարիներ շարունակ: Թե՞ պատրաստի մանկական սննդի օգուտը դյուրահավատ գնորդի նկատմամբ հերթական խաբեությունն է։
Տարաներով պատրաստի մանկական սնունդ ընտրելիս պետք է ուշադիր և մանրակրկիտ կարդալ բաղադրությունը, ընտրել տեղական արտադրողներին և հնարավորինս քիչ բաղադրիչներ պարունակող տեսակը. դրանք ոչ մի դեպքում չպետք է պարունակեն աղ, սննդային հավելումներ կամ այլ անհասկանալի անուններով բաղադրիչներ։
Տնական և արհեստական սնուցման կողմնակիցների բանավեճը կշարունակվի այնքան ժամանակ, քանի դեռ կա կայացած, զարգացած և հզոր սննդի արդյունաբերություն, որն առաջնահերթություն է տալիս ոչ թե երիտասարդ սերնդի շահերին, այլ սեփական բարեկեցությանը և բարգավաճմանը:
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն
Բաժնի բոլոր նյութերին կարող եք ծանոթանալ ԱՅՍՏԵՂ