25/12/2024 18:28
Բուժական սովապահության առանձնահատկությունները. Ինչ անել, որ օրգանիզմին վնաս չհասցվի
Սովապահությունը ոմանց համար առողջ ապրելակերպ է, ոմանց համար՝ ինքնախոշտանգում։ Ավանդական բժշկությունը այս մեթոդը չի ողջունում, մինչդեռ այլընտրանքային բժշկությունն այն համարում է բազմաթիվ հիվանդությունների բուժման արդյունավետ մեթոդ։
Սննդից օրգանիզմն ստանում է գլյուկոզա՝ էներգիայի հիմնական աղբյուրը: Երբ մարդը քաղց է զգում, մարմնի բջիջներն ազդանշան են տալիս սննդի պակասի մասին: Ստանդարտ դիետիկ գլյուկոզայի պաշարները սպառվում են մոտ 20 ժամվա ընթացքում:
Մենք գիշերը քնում ենք միջինը ութ ժամ, և այս ժամանակահատվածում մեր նյութափոխանակությունը դանդաղում է։ Հաշվի առնելով դա՝ կարելի է ասել, որ գլյուկոզան մեզ բավարարում է մեկ օրվա համար։ Ուստի սննդից մեկ օր հրաժարվելն անհետևանք կանցնի։
Ավելի երկար ժամանակահատվածը հղի է նյութափոխանակության համար վտանգավոր հետևանքներով՝
սպիտակուցների քայքայում,
ճարպաթթուների թերի օքսիդացում,
լյարդի գերբեռնվածություն,
իմունային համակարգի թուլացում,
աղիքային միկրոֆլորայի խախտում,
սպառումը բջջային մակարդակում (հյուսվածքների վնաս):
Դա կարող է հանգեցնել սրտի թթվածնի մատակարարման վատթարացման և դրան հաջորդող սրտի անբավարարության:
Երբ մարդը տարված է նիհարելու ցանկությամբ, պատրաստ է հրաժարվել սննդից և միայն ջուր խմել։ Ենթադրվում է, որ հեղուկների օգտագործումը թույլ է տալիս «խաբել» ստամոքսին և ճնշել սովի զգացումը։
Թեև սա ավելի քիչ վնասակար է, քան սովապահությունը, սակայն հնարավոր չէ խուսափել հյուծվածությունից, եթե այն չափազանց երկար տևի: Ջրի մեջ գլյուկոզա չկա, ինչը նշանակում է, որ բջիջների համար կյանքի աղբյուր ևս չկա:
Բժշկական սովապահության կողմնակիցները պնդում են, որ սննդից և հեղուկներից հրաժարվելը շատ օգտակար է առողջության համար։
Այն ապահովում է՝
երիտասարդացում,
ինտելեկտուալ կարողությունների բարձրացում,
բորբոքման վերացում,
անձեռնմխելիության բարձրացում,
պայքար նորագոյացությունների դեմ։
Այս մեթոդով սննդից հրաժարվելու ամենաօպտիմալ եղանակը 16/8 սխեման է։ Դրան հետևում են նրանք, ովքեր ցանկանում են նիհարել, բայց չեն կարողանում դիմակայել հոգնեցնող ֆիզիկական վարժություններին։ Ըստ այդ եղանակի, 16 ժամ պետք է չուտել և 8 ժամվա ընթացքում ուտել այնքան, որքան կպահանջի օրգանիզմը՝ ընդհատումներով:
Մեթոդի առավելություններն են՝
նյութափոխանակությունը չի խախտվում,
ինսուլինի արտադրությունը նորմալացվում է,
16 ժամը բավական է, որպեսզի օրգանիզմը մարսի սնունդը և անցնի ճարպային պաշարների այրմանը։
Սովապահությունից կարելի է օգուտ քաղել նաև, եթե այն համակցվում է ինտենսիվ մարզումների հետ: Գլխավորը հատկացված 8 ժամում գերսնվելը կանխելն է, հակառակ դեպքում 16-ժամյա սովապահությունը իմաստ չի ունենա, իսկ կարճաժամկետ բեռնաթափումը չի վնասի նյութափոխանակության գործընթացներին։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն